Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Αποψιλώνουν το τροπικό δάσος για μια χούφτα αλάτι(Η ζωή στα τροπικά δάση,2)




Εταιρείες από τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σιγκαπούρη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει περίπου 150 συμβόλαια στο Κονγκό τα τελευταία 3 χρόνια για να εκμεταλλευτούν μια δασική έκταση περίπου 200.000 τετραγωνικών χλμ. και να υλοτομήσουν το πανάκριβο αφρικανικό τικ*. Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δάσος για τα επόμενα 25 χρόνια, οι εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια με τους επικεφαλής χωριών, προσφέροντας σε αντάλλαγμα σάκους με αλάτι και ζάχαρη, μαχαίρια κι άλλα εργαλεία, ακόμη και ποδήλατα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δεσμεύτηκαν να φτιάξουν και σχολεία, αλλά όπως παραδέχθηκαν οι ίδιες οι εταιρείες κάποια από τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τις κοινότητες της περιοχής δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Αν όλες οι δασικές εκτάσεις που έχουν μπει στο στόχαστρο των εταιρειών καταστραφούν, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς θα απελευθερωθούν μέχρι και 34 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

*Το ΤΙΚ είναι το ιδανικότερο είδος ξύλου από όλα  για πάσης φύσεως εξωτερικές εφαρμογές, λόγω των μοναδικών του αντοχών στο χρόνο και τις καταπονήσεις από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές ναυπηγικές εφαρμογές αλλά και πάσης φύσεως εξωτερικές κατασκευές. Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε, το ΤΙΚ χαρακτηρίζεται και ως ο ¨βασιλιάς¨ όλων των ειδών ξυλείας.