Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ



Άγονη γραμμή
Σήμερα η Κάρπαθος και η Κάσος. Αύριο η Σύμη και το Καστελόριζο. Χθες η Νίσυρος και η Τήλος,η Αστυπάλαια. Αγονη γραμμή. Στο έλεος του Θεού.

"Αγονη γραμμή" λοιπόν είναι όλα εκείνα τα νησάκια , όπου οι μόνιμοι κάτοικοί τους ΔΕΝ απολαμβάνουν το αυτονόητο δικαίωμα μιας στοιχειώδους τακτικής και προπάντων με ανθρώπινες συνθήκες ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας
( το ταξίδι για Κάσο διαρκεί 22 ώρες...ενώ για Κάρπαθο 24 ώρες!).
Φυσικά δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως όταν ένας τόπος δεν διαθέτει καλές συγκοινωνίες, σταδιακά ερημώνεται και επέρχεται ο οικονομικός
μαρασμός.


«Οι αποστάσεις μοιάζουν να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο και το φάσμα της απομόνωσης μεγαλώνει. Αρκεί ένα απαγορευτικό για να νιώσει ο κάτοικος του μικρού νησιού την απομόνωση στο πετσί του. Η ματαίωση ενός δρομολογίου σημαίνει ότι ο νησιώτης αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη μετακίνηση, τη διακίνηση αγαθών, την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών».

«Θέλω να πιστεύω πως η Αθήνα θα αντιληφθεί επιτέλους ότι η δική μας λεωφόρος και εθνική οδός είναι η θάλασσα του Αιγαίου και όπως χρηματοδοτεί γενναία τις οδικές αρτηρίες στην ηπειρωτική χώρα, το ίδιο γενναία οφείλει να πράξει και για τη νησιωτική Ελλάδα».

Μια πλήρης ακτοπλοϊκή σύνδεση των Δωδεκανήσων, τι προϋποθέτει;

«Τα στοιχειώδη: καθημερινή πρόσβαση από τα μεγάλα νησιά στον Πειραιά και ένα επαρκές εσωτερικό δίκτυο που θα εξασφαλίζει την καθημερινή πρόσβαση από τα μικρότερα νησιά στα διοικητικά κέντρα του νομού. Εξήντα χρόνια μετά την ενσωμάτωσή μας με τον εθνικό κορμό, απαιτούμε ισονομία, δικαιοσύνη και λίγη περισσότερη φροντίδα από την πολιτεία».



Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε 14 νησιά της άγονης γραμμής διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Διάδραση υπό τον τίτλο Άγονη Γραμμή Γόνιμη 2008: 2η Μετακίνηση. Το φετινό πρόγραμμα ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου από τη Νίσυρο, με επόμενους σταθμούς την Τήλο, τη Σύμη, την Κάσο, την Κάρπαθο και την Αστυπάλαια. Στη συνέχεια ακολουθούν οι Κυκλάδες (Αστυπάλαια, Ανάφη, Ηρακλειά, Αμοργός, Δονούσα), οι Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) και τα Κύθηρα.

Aσκήσεις:
  • Πού βρίσκεται η Αστυπάλαια; Τα υπόλοιπα νησιά; Να τα βρείτε. Γιατί άραγε βρίσκονται στην άγονη γραμμή;
  • Παρατηρήστε το πλοίο της γραμμής που ετοιμάζεται να δέσει στο λιμάνι της Κάσου. Σχολιάστε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια: