Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



Η τροφή που καταναλώνουμε περνά από τον οισοφάγο στο στομάχι.  Εκεί αρχίζει η πέψη.  Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των ενζύμων και των άλλων εκκρίσεων που παράγονται εν μέρει στο στομάχι και εν μέρει στο δωδεκαδάχτυλο ή στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου.  Στο λεπτό έντερο (μήκος 6-7 μέτρα) η τροφή αποκτά την υφή χυλού και από εκεί αρχίζει η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και των βιταμινών.

Το τελευταίο στάδιο της πεπτικής διαδικασίας γίνεται στο παχύ έντερο.  Στο παχύ έντερο επίσης απορροφώνται τα υπόλοιπα υγρά, άλατα και βιταμίνες.  Όταν φτάνουν στο τελευταίο τμήμα του παχέως εντέρου, τα υπολείμματα των τροφών είναι πιο συμπαγή και λέγονται κόπρανα.

Το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο βρίσκονται στην κοιλία. Το παχύ έντερο αρχίζει στη δεξιά πλευρά της κάτω κοιλίας μετά το πέρας του λεπτού εντέρου.  Από εκεί στρέφεται προς τα πάνω, περνά στην αριστερή πλευρά και πηγαίνει ξανά προς τα κάτω τελειώνοντας στην έδρα, σχηματίζοντας έτσι ένα γράμμα Π περίπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: