Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Η δυτικού τύπου διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας


Τα τηγανητά και αλμυρά τρόφιμα όταν αντικατασταθούν με φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν την παγκόσμια συχνότητα των εμφραγμάτων κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στον Καναδά με επικεφαλής την Δρ Ρομάνια Ιγκμπαλ ανέλυσαν το διατροφικό πρότυπο 16.000 ατόμων από 52 χώρες και εντόπισαν τρία παγκόσμια διατροφικά πρότυπα.

Η τυπική δυτική διατροφή, πλούσια σε λίπη, αλάτι και κρέας, αναλογεί στο 30% του κινδύνου εμφράγματος σε οποιονδήποτε πληθυσμό. Μια πιο «λογική» διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει κατά το ένα τρίτο τον καρδιακό κίνδυνο.

Η ανατολίτικη διατροφή, πλούσια σε σόγια και μπαχαρικά, δεν επιφέρει καμιά διαφορά στον καρδιακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο με σκορ διατροφικού κινδύνου σύμφωνα με 19 ομάδες τροφών και μετά ζήτησαν από 5.5561 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα και 10.646 που δεν είχαν ανάλογο επεισόδιο να το συμπληρώσουν.

Τα άτομα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα από αυτούς που έτρωγαν λίγα ή καθόλου τηγανητά τρόφιμα και κρεατικά.

Η τυπική δυτική διατροφή έχει σχετιστεί με τα καρδιακά νοσήματα. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα λιπαρά προκαλούν απόφραξη των αρτηριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: