Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΣΙΝΤΟΪΣΜΟΣ




ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ(5)






Σιντοϊσμός ή Σίντο λέγεται το σύστημα των αρχαίων θρησκευτικών πεποιθήσεων της Ιαπωνίας, που βασίζεται στη λατρεία των προγόνων και στη θεοποίηση των δυνάμεων της φύσης.
Στο κέντρο του Σιντοϊσμού βρίσκεται η λατρεία των κάμι , ιαπωνικός όρος που σημαίνει θεός, θεότητα ή πνεύμα. Οι κάμι μπορεί να αντιστοιχούν σε θεότητες των φυσικών στοιχείων (π.χ. Αματεράσου, η θεά του Ήλιου) αλλά και σε πνεύματα που κατοικούν σε έναν τόπο (π.χ. σπηλιά), δέντρο ή ρυάκι. Κάθε ζωντανό πλάσμα και κάθε μη ζωντανό αντικείμενο περιέχει ένα κάμι.   Στα Ιαπωνικά Σίντο (Shintō) σημαίνει «ο Δρόμος (τρόπος) των Θεών».


O βράχος λατρευόταν ως κάμι

Iερέας Σίντο
Η καταγωγή του είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της Ιαπωνίας.
Οι πιο διάσημοι ναοί συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκεπτών, ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά, την εποχή της ανανέωσης. Λίγοι Ιάπωνες θεωρούν τη Σίντο επίσημη θρησκεία, αλλά οι περισσότεροι συμμετέχουν στις τελετές της σε κάποιες στιγμές της ζωής τους.
Πολλές από τις νέες θρησκείες της Ιαπωνίας συνδυάζουν στοιχεία βουδιστικά και Σίντο, υποσχόμενες μια πλήρη και επιτυχημένη ζωή σ' αυτούς που εξαγνίζονται και φροντίζουν τα προγονικά πνεύματα.