Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ

ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ(4)



Είναι η θρησκεία των Εβραίων (του έθνους των Ιουδαίων). Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες μονοθεϊστικές θρησκείες  με περίπου 15 εκατομμύρια πιστούς το 2006, γεγονός που τον κατατάσσει ως δωδέκατη σε τάξη μεγέθους οργανωμένη θρησκεία. 
Βασίζεται στο Μωσαϊκό Νόμο, δηλαδή στις δέκα εντολές που ο Θεός έδωσε στο Μωυσή στο όρος Σινά. Αυτό έγινε όταν οι Ιουδαίοι επέστρεφαν στο Ισραήλ, μετά την έξοδο από την Αίγυπτο. Σε ανάμνηση του γεγονότος της εξόδου, οι Ιουδαίοι γιορτάζουν το Πάσχα.
Ιερό βιβλίο του Ιουδαϊσμού είναι η Βίβλος. Αποτελείται από τα πέντε πρώτα βιβλία του Μωυσή, ιστορικές αφηγήσεις των φυλών του Ισραήλ και βιβλία γραμμένα από προφήτες και βασιλιάδες. (Οι χριστιανοί συμπεριλαμβάνουν τα κείμενα της εβραϊκής Βίβλου στην Παλαιά Διαθήκη).
Στη Βίβλο των Ιουδαίων αναφέρεται ότι ο Θεός αποκάλυψε στον Αβραάμ τον ερχομό του Μεσσία. Ο Ιουδαϊσμός, όμως, διδάσκει ότι ο Μεσσίας θα είναι βασιλιάς, που θα έρθει για να νικήσει τους εχθρούς του Ισραήλ. Έτσι δεν παραδέχεται ότι ο Χριστός είναι ο Μεσσίας.

Oι Εβραίοι ανά τον κόσμο