Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...
H μεγαλύτερη πρόσφατη ανακάλυψη της υποβρύχιας αρχαιολογίας έγινε στη στεριά. Είναι 32 βυζαντινά πλοία του 1000 μ.Χ. που ήρθαν στο φως στο λεγόμενο «Λιμάνι του Θεοδοσίου», στο Γενί Καπί της Κωνσταντινούπολης. Στον πυθμένα του λεγόμενου «Λιμανιού του Θεοδοσίου» (αν και θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο), στην ακτή της συνοικίας Γενί Καπί της Πόλης, βρέθηκαν βυθισμένα τουλάχιστον είκοσι εμπορικά πλοία με όλο το ξύλινο σκαρί τους, κάποια και με τα εμπορεύματά τους
Η σημασία της ανακάλυψης του «Λιμανιού του Θεοδοσίου» στην Κωνσταντινούπολη είναι τεράστια για την τοπογραφία της Κωνσταντινούπολης την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Για το λιμάνι Ελευθέριον γνωρίζουμε ότι δημιουργήθηκε εκείνη την εποχή και ενσωματώθηκε στο μεγάλο λιμάνι που διαμορφώθηκε επί Θεοδοσίου στο τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα.
Τα πλοία που βρέθηκαν το καλοκαίρι του 2005 βυθίστηκαν γύρω στο 1000 μ.Χ. κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας που κατέστρεψε όσα πλεούμενα βρίσκονταν μέσα στο λιμάνι. Δώδεκα πλοία τα κατέκλυσε η άμμος αμέσως και γι΄ αυτό διατηρήθηκαν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Έπειτα από αυτή την εποχή το λιμάνι έπαψε να χρησιμοποιείται από μεγάλα πλοία, αλλά έμεινε σε χρήση από ψαράδες μέχρι τον 15ο αιώνα, μέχρι την πτώση της Πόλης.
Στο λιμάνι κατέληγε ένα ποτάμι που το γέμιζε με προσχώσεις, με συνέπεια να μετατοπίζεται και να πέφτει σταδιακά σε αχρησία. Για άγνωστους λόγους ποτέ δεν έκαναν εργασίες εκβάθυνσής του. Όταν κτίσθηκε η Πόλη, τα μεγάλα φορτηγά πλοία που μετέφεραν δημητριακά από την Αίγυπτο ανέβαιναν από τα Δαρδανέλλια και ξεφόρτωναν σε σιταποθήκες. Στις αρχές του 7ου αιώνα ξεφόρτωναν πια τα δημητριακά στο λιμάνι της Τενέδου κι από εκεί τα παραλάμβαναν μικρότερα. Τα περισσότερα πλοία που βρίσκουμε δεν είναι ποντοπόρα, αλλά για παράκτια ταξίδια. Τα μεγαλύτερα έχουν μήκος 15 μέτρων. Τα σημαντικότερα ευρήματα είναι δύο ελαφρές βυζαντινές πολεμικές γαλέρες, γνωστές με το όνομα «δρόμων». Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη γιατί τα πολεμικά πλοία σπανίως διατηρούνται. Μια πολεμική γαλέρα που βρέθηκε στη Βενετία χρονολογείται στο 1300. Αυτές είναι μικρότερες βεβαίως, αλλά χρονολογούνται στο 1000 και μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί αντίστοιχες.
Βέβαια είναι το πιο μικρό δείγμα αυτού του τύπου που είναι ο απόγονος της αρχαίας τριήρους, η οποία κινούνταν από τρεις σειρές κωπηλάτες, ενώ τα δικά μας έχουν δύο σειρές. Το σημαντικό είναι ότι σώθηκαν οι οπές για τα κουπιά, χάρη στις οποίες επιβεβαιώνουμε πλέον ότι η απόσταση μεταξύ των κωπηλατών ήταν 95 εκατοστά. Βρήκαμε και τους πάγκους στους οποίους κάθονταν οι κωπηλάτες και μαζί με τη «γωνία» και την απόσταση από το σώμα του πλοίου έχουμε τις τρεις διαστάσεις
της εργονομίας των κωπηλατών.
Τα πλοία συναρμολογούνται και μεταφέρονται τώρα σε ειδικές υγραινόμενες αποθήκες και σε μεγάλα εργαστήρια όπου θα γίνει η συντήρησή τους. Αυτή η διαδικασία απαιτεί για κάθε ένα πλοίο εργασία 5-6 ετών, ίσως και περισσότερο. Έχει δε ήδη ληφθεί η απόφαση για την ανέγερση μουσείου.
Τα Νέα
ΑΣΚΗΣΗ:
Πού έγινε η μεγαλύτερη υποβρύχια ανακάλυψη;
Σε ποια συνοικία της Πόλης βρέθηκε το λεγόμενο "Λιμάνι του Θεοδόσιου";
Η σημασία της ανακάλυψης του «Λιμανιού του Θεοδοσίου» στην Κωνσταντινούπολη είναι τεράστια για την .......................... της Κωνσταντινούπολης την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Τι κατέκλυσε τα πλοία, που βοήθησε να διατηρηθούν;
Με ποιο όνομα είναι γνωστά τα σημαντικότερα καράβια που βρέθηκαν;
O Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου...
ΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΟ ΜΑΘΗΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στο σχολείο που ζω, ονειρεύομαι, δημιουργώ
Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 - Ίδρυμα Ευγενίδου
Ημερίδα - ΤΟ ΜΑΘΗΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στο σχολείο που ζω, ονειρεύομαι, δημιουργώ Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 - Ίδρυμα Ευγενίδου(κλικ στην εικόνα)
3η Διημερίδα: Τεχνολογίες Αιχμής στην εκπαιδευτική πράξη - Δηλώστε συμμετοχή
Συμμετοχή του Δάσκαλου Κ.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012:ΟΛΑ ΕΔΩ! ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΜΠΛΕΤΑ!
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ-ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ-ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
Αναζήτηση στο ιστόλογιο-Γράψτε αυτό που θέλετε να βρείτε και αναζητήστε(και τίτλο μαθήματος)
Ο Δάσκαλος ασκεί λειτούργημα,είναι υποχρεωμένος να ηγηθεί της κοινωνίας,να έχει άποψη για όλα και ιδεολογική , πολιτική και κοινωνική τοποθέτηση. Μόνο ένας τέτοιος Δάσκαλος θα περιφρουρήσει τηναξιοπρέπειά του,θα διεκδικήσει και θα πετύχει αναβάθμιση της θέσης του, θα προσφέρει πραγματική εκπαίδευση και Παιδεία στα ελληνόπουλα.
Δάσκαλος Κ.
Η Υλοποίηση μιας Ανοιχτής και Ψηφιακής τάξης.
Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση.
Ο Ευέλικτος δάσκαλος είναι ο σύγχρονος δάσκαλος και η Ευέλικτη τάξη δημιουργία του...
Πραγματικά με επίκεντρο το μαθητή!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ Κ.(spirit16)-Η ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Το spirit16ήταν το πρώτο ιστολόγιο που χρησιμοποιήθηκε στη σχολική αίθουσα(online) καλύπτοντας τα μαθήματα βήμα-βήμα!
Το spirit16ήταν κοντά στο μαθητή 24 ώρες δίνοντάς του τη δυνατότητα να ξαναπαρακολουθήσει το μάθημα όπως έγινε στην τάξη του και παράλληλα να προεκτείνει τις γνώσεις του.
Σήμερα το ιστολόγιο αποτελεί τη δημόσια παρέμβαση του Δάσκαλου Κ.σε ζητήματα Παιδείαςκαι εκπαιδευτικής πολιτικής.
Το ιστολόγιο θα συνεχίσει να αποδεικνύει τον ηγετικό,παρεμβατικό και με χαρακτηριστικά λειτουργήματος ρόλο του ΔΑΣΚΑΛΟΥ.
Τώρα υλοποιείται η πρώτη ολοκληρωμένη ψηφιακή τάξη.
Η διδασκαλία υλοποιείται στην ΣΤ' τάξη του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το πρώτο κεφάλαιο της πολιτείας είναι η παιδεία! Και το δεύτερο κεφάλαιο της πολιτείας; η παιδεία! Και το τρίτο κεφάλαιο της πολιτείας; η παιδεία!
(Μπ. Ντισραέλι,Άγγλος Πρωθυπουργός)
ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΤΑΞΗ-ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Η ευέλικτη τάξη δεν έχει τοίχους. Είναι παντού. Στο σχολείο, στο σπίτι, στο ασανσέρ, στη δουλειά των γονιών, στο σπίτι της θείας, του παππού, στις διακοπές, στο δρόμο, στα ψώνια…
Ο ευέλικτος δάσκαλος διδάσκει εικοσιτέσσερις ώρες και εμψυχώνει, οργανώνει, ανοίγει δρόμους αναζήτησης γνώσης, προωθεί την επικοινωνία, την ομαδική και ατομική εργασία, ενισχύει τη συνεργασία,εξατομικεύει τη διδασκαλία…Είναι πάντα δίπλα στο μαθητή.
Η ευέλικτη τάξη και ο ευέλικτος δάσκαλος ετοιμάζουν τους μαθητές για τις νέες συνθήκες της αγοράς και της εργασίας, που θα κυριαρχούν η επικοινωνία, οι νέες τεχνολογίες, η δυνατότητα ανταπόκρισης σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Η ευέλικτη τάξη και ο ευέλικτος δάσκαλοςαναπτύσσουν την κριτική σκέψη, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγήγραπτού και προφορικού λόγου, επιμένουν στην άσκηση κατανόησης κειμένου,ξεδιπλώνουν δεξιότητες και χαρίσματα των μαθητών,εκπέμπουν ανθρωποκεντρικά μηνύματα, θεμελιώνουν τη «δια βίου» μάθηση.
Εστιάζουμε την προσπάθειά μας στην ανθρώπινη πλευρά της τεχνολογίας.Μαθαίνουμε τους μικρούς μαθητέςστην ανθρωποκεντρική τεχνολογική εξέλιξη. Μένουμε πιστοί στην ανθρώπινη φύση ,δίνοντας χώρο στο χαμόγελο και στην «ψυχή».
Η ευέλικτη τάξη υλοποιείται! Ο ευέλικτος δάσκαλος είναι εδώ!
ΝΕΟ! ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ...
Το Moodle είναι ένα λογισμικό πακέτο για την παραγωγή μαθημάτων στο διαδίκτυο.
Aξιοποιούμε την κοινωνική εποικοδομητική μάθηση,επεκτείνουμε τις αλληλεπιδραστικές μεθόδους διδασκαλίας, υποδεικνύοντας το σχολείο του μέλλοντος.
Οδηγούμε με τις προτάσεις μας την εκπαιδευτική καινοτομία και έρευνα στην Ελλάδα, στηριζόμενοι στην εργατικότητά μας,στην αγάπη και την προσήλωση στο λειτούργημά μας, το μεράκι,το πάθος και τον ενθουσιασμό μας.
Κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί, ότι παραμένουμε στις σχολικές αίθουσες, γιατί πεποίθησή μας είναι ότι μόνο η διδακτική και βιωματική εμπειρία μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις.
Από Τρίτη,23 Σεπτεμβρίου,το ιστολόγιο θα αποτελέσει εργαλείο διδασκαλίας στην Ε' τάξη του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θα χρησιμοποιηθούν τα παρακάτω τεχνολογικά μέσα:
Bιντεοπροβολέας,φορητός υπολογιστής,πολυμηχάνημα,σύνδεση internet κινητής τηλεφωνίας 7,2 Μbs, ασύρματο και ενσύρματο πληκτρολόγιο,οθόνη προβολής,ασύρματο ποντίκι με multimedia δυνατότητες,pocket pc και διάφορα άλλα παρελκόμενα...
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Η διδασκαλία θα υλοποιηθεί στην Ε' τάξη του Πειραματικού σχολείου
ΕΠΙΔΙΩΞΗ
Το ιστολόγιο να καλύπτει πλήρως την πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Το ιστολόγιο αυτό στοχεύει στην 24ωρη διδασκαλία...Μια ανατροφοδοτούμενη εκπαιδευτική πύλη που φιλοδοξεί να δώσει τις πηγές γνώσης, να ωθήσει στην αναζήτηση της γνώσης,να οδηγήσει στην απόκτηση μοντέλου εργασίας,να μυήσει στην κοινωνία της πληροφορίας,να βοηθήσει να καταδειχτεί η θετική(κυρίαρχη) δύναμη του διαδικτύου... Καλώς ήρθατε!
24ωρη,on line, διαδραστική διδασκαλία
Με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων από το σχολείο,το σπίτι,το δρόμο και γενικά από οποιοδήποτε σημείο, αναρτώ,απαντώ,αναθέτω και γενικά είμαι σε "ζωντανή σύνδεση" με τους μαθητές.Το ιστολόγιο αποτελεί το εποπτικό υλικό των μαθημάτων και οι μαθητές έχουν πρόσβαση και πέρα από τη σχολική αίθουσα.
ΣΥΝΤΟΜΑ
Το spirit16 εγκαινιάζει την ανατροφοδοτική σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητών...
Αριστοτέλης
"Όσοι μελέτησαν την τέχνη της διοίκησης, έχουν πεισθεί ότι η τύχη των κρατών εξαρτάται, κατά βάση, από την εκπαίδευση των νέων"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου