Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008

Μύθοι και θρύλοι για το Βόσπορο


Μύθοι και θρύλοι "δένουν" την ιστορία του Βοσπόρου ανά τους αιώνες. Οι ακτές των στενών του Βοσπόρου είναι πυκνοκατοικημένες, καθώς τον αγκαλιάζει η Κωνσταντινούπολη των 11 εκατομμυρίων, με τα περίχωρά της.

Το όνομά του (Βόσπορος), σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, σημαίνει πέρασμα βοδιού (βους + πόρος) και συνδέεται με τον ελληνικό μύθο της Ιούς και του ταξιδιού της, μετά τη μετατροπή της σε βόδι από το Δία για την προστασία της.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι το όνομα του Βοσπόρου ενδέχεται να προήλθε από τους "βοείους ασκούς" που χρησιμοποιούσαν οι Θράκες για να τον διασχίσουν, ενώ στη μυθολογία αναφέρεται ότι επιπλέοντες βράχοι συνέθλιβαν κάποτε κάθε πλοίο που προσπαθούσε να διαβεί το Βόσπορο, έως ότου ο ήρωας Ιάσων πέρασε με πονηριά, οπότε οι βράχοι σταθεροποιήθηκαν, και επετεύχθη η πρόσβαση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

Με τις λέξεις του λεξιλογίου καλό είναι να ασκούμαστε στην παραγωγή προτάσεων.
Σε όλα τα κείμενα υπάρχουν λέξεις-links που οδηγούν σε ερμηνευτικό λεξικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: