Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Ο Τρελαντώνης (1932)
Περίληψη:
Ο Αντώνης και τ' αδέρφια του, η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά (που είναι η ίδια η συγγραφέας) και ο Αλέξανδρος έρχονται από την Αλεξάνδρεια στον Πειραιά για να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους κοντά στην οικογένεια του θείου τους Ζώρζη. Οι μέρες κυλάνε ευχάριστα και ανέμελα. Περίπατοι, παιχνίδια, οικογενειακές συγκεντρώσεις ψυχαγωγούν και εκπαιδεύουν τα παιδιά, κυρίως όμως οι αταξίες του Τρελαντώνη αποτελούν γι΄αυτά μία καθημερινή πηγή διασκέδασης αλλά και ανησυχίας και στεναχώριας. Ο Αντώνης, παρά τις σκληρές τιμωρίες που του επιβάλλονται, μέχρι το τέλος των διακοπών δεν θα πάψει να σκαρφίζεται ένα σωρό σκανταλιές και να "σπάει" έτσι την αυστηρή και υπερβολική πειθαρχία που οι μεγάλοι θέλουν να επιβάλουν στα παιδιά.


Ο Μάγκας (1937)
Περίληψη

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κοντά σε μια πλούσια ελληνική οικογένεια, των αρχών του αιώνα μας ζει ο Μάγκας, ένα σκυλάκι ράτσας, πολύ καλομαθημένο. ΄Οταν όμως ο Μάγκας , προκειμένου να αποφύγει κάποια τιμωρία, το σκάει από το σπίτι, βρίσκεται απροετοίμαστος και αδύναμος, μπροστά σε κινδύνους που ποτέ, μέχρι τότε, δεν είχε αντιμετωπίσει. Στην περιπλάνησή του αυτή γνωρίζει τον Αφράτη, έναν αδέσποτο και σκληραγωγημένο σκύλο, που τον βοηθά να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ο Μάγκας όμως, δεν αντέχει για πολύ αυτή τη ζωή και έτσι αποφασίζει να επιστρέψει κοντά στους δικούς του. Αργότερα, θα συντροφέψει το νεαρό κύριό του στην Ελλάδα και μαζί του θα λάβει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: