Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Οι επτά στους δέκα θα γίνονταν... βασανιστές!


Eτοιμοι να προβούν σε βασανιστήρια εφόσον κάποια ανώτερη Αρχή δώσει την εντολή είναι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνικής ομάδας διαφορετικών ηλικιών, όπως απέδειξε ψυχολογικό πανεπιστημιακό πείραμα στις ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει πώς ένα άτομο μπορεί να βασανίσει έναν συνάνθρωπό του, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπέργκερ, πραγματοποίησε ένα ψυχολογικό πείραμα δίνοντας εντολές στους συμμετέχοντες να κάνουν ηλεκτροσόκ έντασης μεγαλύτερης των 150 volt σε ένα άνθρωπο.

Ο «βασανιζόμενος» υποκρινόταν ότι υπέφερε παρ’ ότι δεν υποβαλλόταν πραγματικά σε ηλεκτροσόκ, ωστόσο, τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς των «βασανιστών» ήταν ανησυχητικά.

Ηλεκτροσόκ
Το 70% των 29 ανδρών και των 41 γυναικών ηλικίας 20 έως 81 ετών, δέχτηκε να υποβάλει σε ηλεκτροσόκ τον «βασανιζόμενο» και παρά τη μεσολάβηση του παραδείγματος ενός εθελοντή, ο οποίος αρνήθηκε να το πράξει, το 63% συνέχισε να δέχεται να υποβάλει σε ηλεκτροσόκ τον «βασανιζόμενο».

Ερμηνεία
Ο καθηγητής Μπέργκερ, ανέφερε στην επιθεώρηση American Psychologist, όπου δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, ότι το πείραμα εξηγεί εν μέρει τα βασανιστήρια από Αμερικανούς στρατιώτες στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ στη Βαγδάτη ή ανάλογους βασανισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα συμπεράσματά μας όταν κάνουν το άλμα από ένα εργαστηριακό πείραμα σε περίπλοκες κοινωνικές συμπεριφορές», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: