Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Τα κορίτσια «έχουν καλύτερη αίσθηση της γεύσης»

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών αποκαλύπτει ότι τα κορίτσια έχουν ισχυρότερη αίσθηση της γεύσης από τα αγόρια. Πάντως η ικανότητα αναγνώρισης των γεύσεων βελτιώνεται και στα δύο φύλα γύρω στην έναρξη της εφηβείας.  

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης απέστειλαν δείγματα τροφίμων και λεπτομερείς οδηγίες για το πείραμα σε 8.900 μαθητές από όλη την Δανία, οι οποίοι υποβλήθηκαν στις δοκιμασίες στη διάρκεια του μαθήματος φυσικής ιστορίας στα σχολεία τους.  
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την υποψία ότι τα κορίτσια έχουν γενικά πιο ευαίσθητους ουρανίσκους: είναι 10% καλύτερα στην αναγνώριση του ξινού και 20% καλύτερα στην αναγνώριση του γλυκού. Επίσης, προτιμούν πιο λεπτές γεύσεις ενώ τα αγόρια τείνουν προς τις ακραίες γευστικές εμπειρίες. Έτσι, περισσότερα αγόρια προτιμούν τις πιο γλυκιές και τις πιο ξινές γεύσεις.  Τα μισά παιδιά προτιμούν όσο γίνεται πιο γλυκές γεύσεις, ένα στα τρία παιδιά όμως δεν προτιμά τα αναψυκτικά με ζάχαρη.  Ακόμα, η ικανότητα αναγνώρισης των γεύσεων βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Η μεγαλύτερη αλλαγή γίνεται στην ηλικία των 13-14 ετών, όταν τα παιδιά ξεκάθαρα γίνονται πιο ευαίσθητα στις ξινές γεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή η αγάπη τους για τις πολύ γλυκές γεύσεις αρχίζει να ξεθωριάζει.  Τέλος, όσα παιδιά προτιμούν τις ξινές γεύσεις είναι επίσης πιο δεκτικά σε νέες γεύσεις και φαγητά.

  • Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών;
  • Ποιοι έκαναν την έρευνα; Τι απέστειλαν;
  • Ποια ήταν τα αποτελέσματα για τα κορίτσια και για τα αγόρια;
  • Τι γεύσεις προτιμούν τα παιδιά;
  • Πότε ξεθωριάζει η αγάπη τους για πολύ γλυκιές γεύσεις;
Λεξιλόγιο: ξεθωριάζω,δεκτικός 

Δεν υπάρχουν σχόλια: