Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου


Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου είναι η 20η Δεκεμβρίου, καθώς από την Κυριακή οι ημέρες θα αρχίσουν να μεγαλώνουν. 

Στο Ιράν(Περσία) μάλιστα γιόρτασαν την "νίκη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι" με εκδηλώσεις που οι ρίζες τους χάνονται στην εποχή της Ζωροαστρικής Περσίας. 

Η συγκεκριμένη γιορτή ονομάζεται Γιάλντα και είναι μία γιορτή που ενώνει το παρόν με το παρελθόν.


Οι αρχαίοι Ιρανοί πίστευαν ότι δύο ομάδες των αγγέλων - καλών και κακών - βρίσκονταν σε συνεχή αγώνα μεταξύ τους για την κυριαρχία στη γη  και ότι με την αυγή της πρώτης ημέρας του μήνα  που αρχίζει 21 Δεκεμβρίου με την αύξηση του ήλιου και με τη βοήθεια του  θεού Ζωροάστρη θα ηττηθεί το σκοτάδι και  ο αγώνας θα λήξει.
Συγκεντρώθηκαν,λοιπόν, ανά οικογένειες έξω  και έμειναν ξύπνιοι όλη τη νύχτα με τη διεξαγωγή τελετών και άναμμα φωτιάς για να αφήσουν πίσω τους  τη δυσοίωνη νύχτα.

Επίσης αυτή τη νύχτα, όλα τα μέλη της οικογένειας παραμένουν μαζί, αφηγούνται παλιές ιστορίες, παίζουν τα παραδοσιακά παιχνίδια και τρώνε  αποξηραμένα φρούτα και καραμέλες. Τα φρούτα που σερβίρονται  ειδικά αυτό το βράδυ είναι  γλυκά πεπόνια, καρπούζια, σταφύλια και  ρόδια.

Τα φρούτα είναι σύμβολα της άνοιξης και του καλοκαιριού, όπου το φως κυριαρχεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: