Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΙΡΟΣ,ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ



Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης του Διακυβερνητικού Σώματος για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ:

*Οι προβολές των σημερινών τάσεων δείχνουν ότι έως το τέλος του αιώνα η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 2 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια άνοδο γύρω στους 3 βαθμούς. Το εύρος της εκτίμησης είναι μικρότερο από ό,τι στην  προηγούμενη έκθεση, που προέβλεπε αύξηση 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου. Η ΕΕ έχει θέσει ως πολιτικό στόχο να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, πέρα από τους οποίους οι επιπτώσεις θα είναι «καταστροφικές».

*Μέχρι το 2100 Η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέβει κατά 28 έως 43 εκατοστά, ένα εύρος πολύ μικρότερο από ό,τι στην προηγούμενη έκθεση, που προέβλεπε άνοδο από 9 έως 88 εκατοστά. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα οι ωκεανοί ανυψώθηκαν κατά 17 εκατοστά και ήδη απειλούν παράκτιες περιοχές σε όλο τον πλανήτη.

*Ακόμα και αν σταθεροποιηθούν άμεσα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά ακόμα μισό βαθμό Κελσίου τον 22ο αιώνα και θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά ακόμα 30 έως 80 εκατοστά μέχρι το 2300.

*Το Ρεύμα του Κόλπου είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, όχι όμως αρκετά ώστε να εμποδίσει την περαιτέρω θέρμανση. Υπάρχει πάντως μικρή πιθανότητα διακοπής του ρεύματος γύρω στο 2100, με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: