Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

«Ασπίδα» της καρδιάς ο ύπνος -Για να παρακολουθούν και οι "μεγάλοι"


«Ασπίδα» εναντίον των πρώιμων συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί η αύξηση, κατά μία ώρα, του ύπνου τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής (JAMA).

Η μία επιπλέον ώρα ύπνου ισοδυναμεί με πτώση 17 χιλιοστών του υδραργύρου στην ένταση της συστολικής πίεσης, τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 12% των 495 ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίοι ήταν ηλικίας σαράντα ετών και υγιείς, παρουσίασαν αρτηριοσκλήρυνση κατά την διάρκεια της πενταετούς παρακολούθησης τους από την ερευνητική ομάδα του Σικάγου.

Συγκεκριμένα, η αρτηριοσκλήρυνση εμφανίστηκε στο 27% των συμμετεχόντων που κατά την διάρκεια της νύχτας κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες. Το ίδιο ποσοστό έπεσε στο 11% για όσους κοιμόντουσαν από πέντε έως επτά ώρες τη νύχτα, ενώ μόνο το 6% από όσους κοιμόντουσαν περισσότερες από επτά ώρες παρουσίασε αρτηριοσκλήρυνση. Όπως έδειξε η έρευνα, ο ύπνος ήταν πιο ωφέλιμος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.

«Η συνοχή και το μέγεθος της διαφοράς ανάμεσα στα θέματα της μελέτης ανάλογα με την διάρκεια του ύπνου και τον βαθμό της αρτηριοσκλήρυνσης μας εξέπληξε»", δήλωσε η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και επικεφαλής της έρευνας Νταιάν Λοντερντάλ.

«Οι διαφορές αυτές αποτελούν μυστήριο και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να εντοπίσουμε τους λόγους που οι λιγότερες ώρες ύπνου μπορούν να προκαλέσουν καρδιοαγγειακά νοσήματα», προσθέτει η κ. Λοντερντάλ.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει διάφορα ιατρικά προβλήματα όπως αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη και υπέρταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: