Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Η EYTYXIA EINAI METAΔΟΤΙΚΗ


Η καλή διάθεση ενός ατόμου, εξαρτάται άμεσα από την ευτυχία που βιώνει ο περίγυρός του. Σύμφωνα με έρευνα του Έλληνα καθηγητή κοινωνιολογίας του Χάρβαρντ Νικόλα Χρηστάκη, ακόμα και άγνωστοι ευτυχισμένοι άνθρωποι, που ποτέ πριν δεν έχουμε συναντήσει, μπορούν να έχουν σημαντικότερη επίδραση στη διάθεσή μας, σε σχέση με την επίδραση που μπορεί να έχουν σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν σε μας τους ίδιους (όπως π.χ. η αύξηση των αποδοχών ή για τους μαθητές αν μεταφέρουν το πόσο καλά περνάνε στην τάξη και στο σχολείο).

Από την άλλη, ευτυχώς, διαπιστώθηκε ότι η λύπη και η δυστυχία δεν είναι εξίσου «κολλητικές», καθώς επιδρούν μεν αλλά σε πολύ στενότερο κύκλο γνωστών και φίλων.

Η έρευνα εκτίμησε ότι η «κολλητική διάσταση» της ευτυχίας, δηλαδή η θετική επίπτωση στους γύρω ανθρώπους, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 12 μήνες, ενώ η επίπτωσή της μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι και σε τρεις κοινωνικούς κύκλους γύρω από τον ευτυχισμένο άνθρωπο –δηλαδή οι φίλοι, οι φίλοι των φίλων και οι φίλοι των φίλων των φίλων!

Κάθε επαφή με ευτυχισμένο άνθρωπο αυξάνει κατά 9% την πιθανότητα κάποιου να νιώσει πιο ευτυχισμένα, ενώ μια επαφή με κάποιον δυστυχισμένο μειώνει αυτή την πιθανότητα κατά 7%.

Επίσης από την έρευνα διαπιστώθηκε, ότι αν κανείς είναι δημοφιλής, αυτό συμβάλλει στην ευτυχία του. «Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι αυτοί που βρίσκονται στο κέντρο», σύμφωνα με ερευνητή.

Το πώς ακριβώς εξαπλώνεται ο «ιός της ευτυχίας» στα κοινωνικά δίκτυα παραμένει μυστήριο. Μια θεωρία είναι ότι οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι είναι και πιο φιλικοί και πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταδώσουν το συναίσθημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: