Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

                            Τα γειτονικά κράτη δημιουργούν προβλήματα στο Βυζάντιο.
                           Οι βυζαντινοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις απειλές

                                                    Λίγα λόγια για τους γείτονες
  • Σλάβοι: Αρχική τους κοιτίδα φαίνεται πως ήταν η χώρα ανάμεσα στα Καρπάθια και στο Δνείπερο. Τον 6° αιώνα μ.Χ. οι Σλάβοι που ήταν εγκατεστημένοι βόρεια του Δούναβη, πιεζόμενοι από τους Αβάρους αναγκάστηκαν να μετακινηθούν  νότια προς τη βαλκανική χερσόνησο.Το 541 σλαβικά φύλα άρχισαν τις επιδρομές στις βαλκανικές επαρχίες του κράτους. Ύστερα, οι Σλάβοι μαζί με τους Αβάρους άρχισαν επιδρομές στη Νότια Βαλκανική. Αργότερα, μερικά σλαβικά φύλα μπήκαν στον ελληνικό χώρο και εγκαταστάθηκαν κυρίως σε ορεινά μέρη. Είχαν την υποχρέωση να πληρώνουν φόρο στο βυζαντινό κράτος και να υπηρετούν στο στρατό. Μερικές φορές ξεσηκώνονταν, ιδίως όταν οι φόροι ήταν μεγάλοι. Τότε επενέβαινε ο βυζαντινός στρατός να τους ησυχάσει.
  • Άβαροι:Οι 'Αβαροι ήταν λαός ασιατικός. Ήταν καλά οργανωμένοι κάτω από έναν αρχηγό, το χαγάνο και διέθεταν σημαντική στρατιωτική πείρα καθώς ήταν λαός πολεμικός. Όταν στα μέσα του 6ου αιώνα νικήθηκαν από τουρκικά φύλα, στράφηκαν και μετακινήθηκαν δυτικά και βόρεια της Μαύρης Θάλασσας. Όταν έφτασαν βόρεια του Δούναβη εκμεταλλεύτηκαν τις αντιθέσεις των γερμανικών φύλων της περιοχής. Παρέχοντας τη βοήθειά τους στους Λογγοβάρδους εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ιδρύοντας ισχυρό κράτος. Παράλληλα οι Λογγοβάρδοι κάτω από την πίεση των Αβάρων μετακινήθηκαν στην Ιταλία. Έτσι οι 'Αβαροι άρχισαν να αποτελούν νέο κίνδυνο για τα βόρεια σύνορα του Βυζαντίου, καθώς ξεκίνησαν επιδρομές και λεηλασίες στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας, παρασύροντας μαζί τους και σλαβικά φύλα που βρίσκονταν στην περιοχή.
  • Βούλγαροι:Οι Βούλγαροι ήταν λαός ασιατικής καταγωγής. Ερχόμενοι στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν βορειοανατολικά του Εύξεινου Πόντου.Μια ομάδα Βουλγάρων προχώρησε λεηλατώντας μέχρι την Κωνσταντινούπολη, ιδρύοντας το πρώτο Βουλγαρικό κράτος στην περιοχή μεταξύ Αίμου και Δούναβη. 
  • Άραβες: Οι Άραβες ως τα μέσα του 7ου αιώνα, ζούσαν νομαδική ζωή στην άγονη αραβική χερσόνησο, χωρισμένοι σε ομάδες και φυλές.Ο Μωάμεθ ήταν ο ιδρυτής της μονοθεϊστικής θρησκείας που λέγεται ισλαμισμός από την αραβική λέξη «ισλάμ» που σημαίνει πιστός στο θεό. Ήταν πολύ έξυπνος και βλέποντας τη σύγχυση που επικρατούσε τότε στις αραβικές θρησκείες και επηρεασμένος από τον ιουδαϊσμό και το χριστιανισμό, αποφάσισε να ιδρύσει τη νέα θρησκεία.Το Κοράνιο  είναι το ιερό βιβλίο του μωαμεθανισμού. Παραδέχεται ένα θεό παντοδύναμο τον Αλλάχ, που έπλασε μέσα σε έξι μέρες τον κόσμο που είναι το υπέρτατο ον, ο δημιουργός των πάντων και ο δίκαιος κριτής που έχει για  προφήτη του στη γη το Μωάμεθ. Αυτός ο λαός, αργότερα θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για το Βυζάντιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: