Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΙΡΟΣ-ΚΛΙΜΑ, ΑΣ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ


Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν το κλίμα και τον καιρό, που πραγματικά διαφέρουν πάρα πολύ.

Ο καιρός περιγράφει την κατάσταση της ατμόσφαιρας σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. από μέρα σε μέρα ή εβδομάδα σε εβδομάδα.
 Βγείτε έξω και θα δείτε πολλά στοιχεία του καιρού.
 Ο καιρός περιγράφει ό, τι συμβαίνει σε εξωτερικούς χώρους σε ένα συγκεκριμένο τόπο, σε μια δεδομένη στιγμή. 
Καιρός είναι τι θα συμβεί από λεπτό σε λεπτό.
 Ο καιρός μπορεί να αλλάξει πολύ μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να βρέχει   για μια ώρα και στη συνέχεια η ημέρα να είναι ηλιόλουστη. 
Καιρός είναι αυτό που ακούμε στις ειδήσεις, στην τηλεόραση, κάθε βράδυ. 
Την υγρασία, τη θερμοκρασία  του αέρα, την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου,τα σύννεφα, τη βροχή,το χιόνι που είναι  τα ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά μιας  χρονικής στιγμής  τα  ονομάζουμε καιρικές συνθήκες.

Τι είναι κλίμα;
Θα έχετε ακούσει την ερώτηση μετά από ένα ταξίδι σε μια βόρεια χώρα,όπως η Νορβηγία, ότι "το κλίμα ήταν αυτό που περιμένατε;" αλλά εσείς να απαντήσατε ότι είχε καλό καιρό.Με άλλα λόγια μπορεί να περιμένατε χιόνι στη Νορβηγία τον Ιανουάριο και εσείς να συναντήσατε ηλιόλουστη ημέρα.Αυτό είναι καιρός, που όπως είπαμε είναι οι καιρικές συνθήκες σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Το κλίμα περιγράφει το σύνολο όλων των καιρικών συνθηκών που επαναλαμβάνονται σχεδόν ίδιες για πολλά χρόνια σε ένα συγκεκριμένο τόπο.Αυτό περιλαμβάνει τις μέσες καιρικές συνθήκες, τις συνηθισμένες μεταβολές του καιρού μέσα στο χρόνο(όπως το χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι, και φθινόπωρο) και των ειδικών καιρικών φαινομένων (όπως καύσωνα, πλημμύρες).
Εάν μια έκταση έχει πιο ξηρές ημέρες όλο το χρόνο σε σύγκριση με τις υγρές μέρες, θα πρέπει να περιγραφεί πως έχει ξηρό κλίμα. Ένας χώρος που έχει περισσότερες κρύες ημέρες από τις ζεστές μέρες θα είναι γνωστό ότι έχει ψυχρό κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: