Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Γονίδιο σχετίζεται με την ανθυγιεινή διατροφή



Oι άνθρωποι που είναι φορείς παραλλαγής ενός γονιδίου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, καταναλώνουν 100 θερμίδες περισσότερες ανά γεύμα.

Πρόκειται για μια παραλλαγή του γονιδίου FTO, φορείς του οποίου θεωρείται ότι είναι το 63% των ανθρώπων.
Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Dundee κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες
100 παιδιών ηλικία 4 έως 10 ετών. Με τη βοήθεια τριών τεστ διατροφής, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να επιλέξουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων.Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου διάλεξαν τρόφιμα που περιείχαν περισσότερα λίπη και ζάχαρη.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι τα παιδιά που έφεραν τη συγκεκριμένη παραλλαγή επέλεγαν ενστικτωδώς τροφές που έχουν πολλές θερμίδες. Αντίθετα, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η παραλλαγή του γονιδίου επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία το σώμα μεταβολίζει το φαγητό ή  την ενεργητικότητα των παιδιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνθρωποι που φέρουν μια παραλλαγή του γονιδίου FTO (49% του πληθυσμού) εμφανίζουν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ όσοι έχουν δυο παραλλαγές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η παχυσαρκία ενδεχομένως σχετίζεται με πολλά άλλα διαφορετικά γονίδια. 
“Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι οι όσοι είναι φορείς του γονιδίου έχουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα στην προσωπικότητά τους που τους οδηγεί στο να ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή και να καταναλώνουν τρόφιμα με πολλές θερμίδες.

Ελέγχοντας προσεκτικά τη διατροφή αυτών των ανθρώπων, μπορούμε να ελέγξουμε και την παχυσαρκία που συνδέεται με το συγκεκριμένο γονίδιο” δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Colin Palmer.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας (New England Journal of Medicine).

  • Να περιγράψεις τον τρόπο που δούλεψαν οι επιστήμονες για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: