Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008

Νερό, η κινητήριος δύναμη του πλανήτη!


Το νερό είναι πολύτιμο, ακόμα και αν μας φαίνεται η ύπαρξή του αυτονόητη.

Κάντε λογική χρήση για να έχουμε νερό για πάντα. Και εμείς και τα παιδιά μας…

Το νερό το γνωρίζουμε όλοι. Είναι κάτι αυτονόητο για τον πλανήτη και για όλους μας.

Ξέρουμε ότι στους 100 βαθμούς Κελσίου το νερό βράζει , και ότι στους 0 βαθμούς, παγώνει. 

Μια από τις μοναδικές ιδιότητες του νερού, είναι ότι όταν παγώνει , διαστέλλεται, και αποκτά μικρότερη πυκνότητα από αυτή που είχε ως υγρό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πάγος να επιπλέει στο νερό. Την μεγαλύτερη πυκνότητά του την αποκτά στην θερμοκρασία των 4 βαθμών Κελσίου .

Οι πάγοι που εμφανίζονται σε μία λίμνη είναι επιφανειακοί. Ο πάγος στην επιφάνεια δρα ως μονωτικό και δεν αφήνει το νερό από κάτω να παγώσει. Χωρίς αυτό σταδιακά οι λίμνες τα ποτάμια, οι θάλασσες θα πάγωναν μέχρι τον πυθμένα εξαφανίζοντας κάθε μορφή υδρόβιας ζωής.
Το νερό επίσης έχει την θαυμαστή ιδιότητα λόγω της χημικής φύσης του, να διαλύει τις περισσότερες ενώσεις στοιχείων , αλλά και τα αέρια. Έτσι το οξυγόνο διαλυμένο στο νερό είναι αξιοποιήσιμο από οργανισμούς όπως τα ψάρια.


Το αποσταγμένο καθαρό νερό είναι άγευστο, αλλά το πόσιμο έχει ευχάριστη γεύση, που οφείλεται στα διαλυμένα άλατα σε αυτό.

Το αποσταγμένο νερό όμως αν και καθαρό, είναι βλαβερό για τον οργανισμό, λόγω της μεγάλης διαπιδυτότητας των κυττάρων. Έτσι αν βάλουμε ψάρια του γλυκού νερού σε αποσταγμένο, αυτά θα πεθάνουν αμέσως γιατί θα προκληθεί αιμόλυση (θα καταστραφούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια).

Πολλοί δυστυχώς εικάζουν ότι σε μερικά χρόνια, το νερό θα είναι πλέον δυσεύρετο, και ότι θα ξεκινήσουν πόλεμοι μεταξύ κρατών αντίστοιχοι του πετρελαίου. Άλλοι πάλι λένε ότι υπάρχει αρκετό νερό, απλά ότι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι αν και σε πολλές χώρες του κόσμου, το νερό αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, στην Ελλάδα δεν το προσέχουμε.
Είμαστε σπάταλοι.

Ξέρετε ότι πλένοντας την βεράντα σας ή το αυτοκίνητό σας με πιεστικό, καταναλώνετε λιγότερο νερό από ότι αν χρησιμοποιούσατε απλό λάστιχο;

Ξέρετε ότι αν στις γλάστρες σας ή στον κήπο σας, βάλετε αυτόματο πότισμα, και το ρυθμίσετε σωστά, θα μειώσετε κατά πολύ την σπατάλη νερού;

Μειώστε λίγο, την ροή του νερού, στον νιπτήρα του μπάνιου, κλείνοντας ελαφρώς την στρόφιγγα παροχής. Δεν χρειάζεται όποιος πλένει τα χέρια του να τρέχει το νερό με την μέγιστη πίεση….
Χρησιμοποιείτε στο σπίτι καζανάκια, που έχουν δύο επιλογές, για πολύ και λίγο νερό.

Το νερό που συγκεντρώνεται από τα κλιματιστικά στο μπαλκόνι σας, δεν είναι πόσιμο, αλλά είναι ότι πρέπει για να ποτίσετε μια γλάστρα.


Υπάρχουν στο εμπόριο σε λογική τιμή, συστήματα που αν τα τοποθετήσεις στη βρύση , την μετατρέπουν σε αυτόματη, σαν αυτές που έχετε δει στις καφετέριες, που όταν βάζετε τα χέρια σας από κάτω, τότε αρχίζει να τρέχει.

Χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, και αν μπορείτε (το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα), αν δεν έχουν πολύ βρωμιά, χρησιμοποιείτε το οικονομικό πρόγραμμα.

Το νερό είναι πολύτιμο, ακόμα και αν μας φαίνεται η ύπαρξή του αυτονόητη.
Δεν θα σας πω να κάνετε οικονομία, για να συμπαρασταθείτε στους λαούς που δεν έχουν νερό. Κάντε λογική χρήση για να έχουμε νερό για πάντα. Και εμείς και τα παιδιά μας…

oikologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: