Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Τα σκυλιά «πράγματι ζηλεύουν όταν αδικούνται»

Αυτό που υποψιάζονταν ανέκαθεν οι ιδιοκτήτες σκύλων επιβεβαιώνεται τώρα και με πειράματα: Οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου ενοχλούνται και παύουν να συνεργάζονται όταν αντιληφθούν ότι αδικούνται. 

Μέχρι σήμερα, αυτό το αίσθημα της αδικίας είχε παρατηρηθεί μόνο στον άνθρωπο και μερικά ακόμα πρωτεύοντα όπως οι χιμπατζήδες. Δεδομένου ότι ο σκύλος κατάγεται από το λύκο, ένα ζώο που ζει σε αγέλες, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το αίσθημα της αδικίας 
εξελίχθηκε ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής.
  Στην τελευταία μελέτη, η ομάδα του Δρ Φρεντερίκ Ρέιντζ, ψυχολόγου ζώων στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, εργάστηκε με εκπαιδευμένα σκυλιά που υπάκουαν στην εντολή «πόδι» -έβαζαν την πατούσα τους πάνω στην παλάμη του ερευνητή σε ένα είδος χειραψίας.  
Τα σκυλιά χωρίστηκαν ανά ζεύγη και κλήθηκαν να παίξουν ένα απλό παιχνίδι; Αν υπάκουαν στην εντολή, το ένα μετά το άλλο, επιβραβεύονταν με ένα κομμάτι λουκάνικο ή λίγο μαύρο ψωμί. 
Αν το ένα σκυλί του ζευγαριού δεν επιβραβευόταν, ενώ το άλλο κέρ
διζε τροφή, σύντομα έπαυε να συνεργάζεται και παρουσίαζε σημάδια άγχους -για παράδειγμα ξυνόταν και απέφευγε να κοιτάξει τον ερευνητή απευθείας.  
Το εντυπωσιακό είναι πως όταν το κάθε σκυλί εξεταζόταν μόνο του, 
δεχόταν να παίξει το παιχνίδι χωρίς αντάλλαγμα για πολύ περισσότερο χρόνο. Η διαφορά αυ
τή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά της μελέτης δεν ενοχλούνταν τόσο από
 την έλλειψη επιβράβευσης, όσο από την ίδια την αδικία.  
Η διαφορά σε σχέση με τους
 χιμπατζήδες και άλλα πρωτεύοντα είναι ότι τα σκυλιά της μελέτης δεν φαινόταν να αισθάνονται αδικημένα όταν κέρδιζαν μόνο το σκέτο μαύρο ψωμί, ενώ το άλλο σκυλί του ζεύγους είχε επιβραβευτεί με το γευστικό λουκάνικο.  
Φαίνεται ότι τα σκυλιά έχουν μεν αίσθηση της αδικίας, όχι όμως τόσο ανεπτυγμένη όσο οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου. 

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ερωτήσεις:
  • Πώς εργάστηκε ο ερευνητής; Να περιγράψεις τo πείραμά του.
  • Στη σύγκριση με τους χιμπατζήδες τι έδειξε η έρευνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: