Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ


Εξάτμιση και συμπύκνωση 

Η εξάτμιση είναι η μετατροπή ενός  ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .σε  αέριο. Η εξάτμιση συμβαίνει γύρω μας, χωρίς εμείς να τη ... ... ... ... ... ... ... ..πάντα. A,μια λακκούβα με νερό στο δρόμο που τη βλέπουμε όταν  ξεκινάμε το πρωί για το σχολείο και όταν γυρίζουμε έχει"... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...", είναι εξάτμιση.  Η εξάτμιση επιταχύνεται με τη . ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...,από το μέγεθος της ελεύθερης .................του υγρού και από την ταχύτητα του ........... που απομακρύνει τους ατμούς του υγρού από την επιφάνειά του. Μπορείτε να δείτε την εξάτμιση να λαμβάνει χώρα όταν μια κατσαρόλα  βράζει και ο ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... είναι το αέριο που προέρχεται από το νερό. 

Μερικές φορές μπορείτε να δείτε να ανεβαίνει ατμός  από το δρόμο ή στην αυλή, μετά τη ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ..., αυτό είναι  εξάτμιση. 

Συμπύκνωση είναι το αντίθετο της ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Είναι η μετατροπή ενός ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... σε υγρό. Αυτό συμβαίνει, όταν τα   ... ... ... ... ... ... ... ... ... .μόρια ενός αερίου γίνονται σταγόνες, όταν έρθουν σε επαφή με μια ψυχρή επιφάνεια, όπως  σε ένα παγωμένο ποτήρι. 

Λέξεις για συμπλήρωση:

υγρό,θερμότερο, παρατηρώ,θερμοκρασία , εξαφανίζομαι,επιφάνεια,εξάτμιση, βροχή,υδρατμός, αέριο,αέρας .


 Ερωτήσεις:

1.ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ;

2. ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΕΞΑΤΜΙΣΗ;

3. ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΕΞΑΤΜΙΣΗ;

4. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΑ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ;

5. ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΨΥΧΟΣ;

6.ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: