Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Ανησυχία στην Ευρώπη λόγω των κλιματικών αλλαγών

Η θερμοκρασία στη «Γηραιά 'Ηπειρο» έχει ανέβει κατά 1 βαθμό Κελσίου.


Οι ρυθμοί ανόδου της θερμοκρασίας στην Ευρώπη ξεπερνούν τον παγκόσμιο μέσο όρο, επομένως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην προσαρμογή στις κλιματικές αυτές αλλαγές, οι οποίες έχουν αρχίσει να μετατρέπουν το μεσογειακό της νότο σε άγονη περιοχή και τον βορρά της σε μία μόνιμα υγρή περιοχή, δείχνει έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινδυνεύουν περισσότερο τα βουνά, οι ακτές της Ευρώπης, η Μεσόγειος και η Αρκτική, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας και υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,8 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις της θερμοκρασίας παρατηρούνται στην Ευρώπη και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει ανέβει κατά 1.0 βαθμό Κελσίου.

Στη βόρεια Ευρώπη θα υπάρξει αύξηση της υγρασίας αυτόν τον αιώνα, ενώ μεγαλύτερο μέρος της μεσογειακής Ευρώπης μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, με βάση τις τάσεις που υπάρχουν ήδη, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα τα φονικά κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, όπως αυτό του 2003, μπορεί να είναι πιο συχνά, προστίθεται και επισημαίνεται ότι και «οι ετήσιες αλλαγές στις βροχοπτώσεις επιτείνουν τις διαφορές ανάμεσα σε ένα υγρό βόρειο τμήμα της Ευρώπης και ένα ξηρό νότιο».

Μεταξύ των άλλων αντίκτυπων της κλιματικής αλλαγής είναι και η στάθμη των θαλασσών που ανεβαίνει απειλώντας τις ακτές, ενώ ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών μετακινήθηκαν ήδη 1.000 χιλιόμετρα βορειότερα τα τελευταία 40 χρόνια, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, υπογραμμίζοντας επίσης ότι και τα δύο τρίτα των αλπικών παγετώνων έχουν εξαφανιστεί από το 1850.

Η στάθμη των θαλασσών είναι πιθανόν να ανέβει από 18 ως 59 εκατοστά έως το 2100, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα και μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει για αιώνες αν λιώσουν οι αιώνιοι πάγοι της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Στην Ευρώπη, 4 εκατομμύρια άνθρωποι και 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία θα κινδυνεύσουν από τις πλημμύρες που θα προκληθούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών έως το 2100, από τις χώρες της Βαλτικής ως την Ελλάδα, υπογραμμίζεται επίσης στην έκθεση.

Πρόσφατοι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι οικονομικές ζημίες από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2080.

Λίγοι στην Ευρώπη θα επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές, όπως οι αγρότες του βορρά που θα έχουν μεγαλύτερες περιόδους για την καλλιέργεια των προϊόντων τους.

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η προστασία των λαών της από ασθένειες που προκαλούνται από έντομα ή η προστασία των ακτών της από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα μέτρα προσαρμογής αφορούν στην υπερχείλιση των ποταμών.

Η Ευρώπη έχει εξάλλου ηθική υποχρέωση, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, να βοηθήσει και τους ανθρώπους στα αναπτυσσόμενα κράτη να προσαρμοστούν στις αλλαγές που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: