Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ!


50 χρόνια Στρουμφάκια Aναζήτηση βάσει τίτλου 

 

Τα Στρουμφάκια, τα εξαιρετικά δημοφιλή μπλε πλάσματα με την δική τους μοναδική Στρουμφογλώσσα που δημιουργήθηκαν από τον Πιερ "Πεγιό" Κυλιφόρ, έναν σκιτσογράφο γεννημένο στις Βρυξέλλες (1928-1992), φέτος τον Οκτώβριο γιορτάζουν τα 50α τους γενέθλια.
  
Τα Στρουμφ έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε ένα κόμικ που δημοσιεύθηκε στο Βελγικό περιοδικό Spirou την 23η Οκτωβρίου 1958. Οι αναγνώστες λάτρεψαν αμέσως τα χαρωπά μπλε πλάσματα που ζούσαν σε σπίτια σαν μανιτάρια μέσα στο δάσος, με αποτέλεσμα η σύνταξη να παραγγείλει μια χωριστή σειρά με αυτά.

Το 1975, τα Στρουμφ εμφανίστηκαν στην πρώτη τους ταινία στο Βέλγιο, κι η διεθνής επιτυχία τους κορυφώθηκε μετά το 1981, όταν το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε την πρεμιέρα ενός κόμικ που είχαν παράγει τα στούντιο Hanna-Barbera.

Η Στρουμφομανία εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη, και με θεατές εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα Στρουμφ απέφεραν τζίρο που παγκοσμίως ξεπερνά τα 5 δις δολάρια.

Παρότι συμπληρώνουν ήδη 50 χρόνια εφέτος, η δημοτικότητά τους παραμένει ανεπηρέαστη στην εποχή του Διαδικτύου: η αναζήτηση για την αγγλική εκδοχή της ονομασίας τους, smurfs σε δημοφιλή μηχανή αναζήτησης επιστρέφει σχεδόν 7 εκατομμύρια αποτελέσματα.

Στέλεχος της εταιρίας η οποία έχει τα δικαιώματα των Στρουμφ, εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα από τις πωλήσεις των βιντεοπαιχνιδιών και συναφών εμπορικών ειδών στην Ευρώπη φθάνουν τα 5-12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο γιος του Πεγιό, Τιερί Κυλιφόρ, λέει ότι ο πατέρας του πάντοτε προσελκυόταν από τον κόσμο των νάνων, των ξωτικών και των καλικάντζαρων. Ένας ακόμη λόγος που έφτιαχνε ιστορίες που εξελίσσονταν στον Μεσαίωνα, προσθέτει, είναι ότι "δεν ήταν πολύ καλός στο να ζωγραφίζει αυτοκίνητα". 
Αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν, πιστεύεται πως υπάρχουν περίπου 100 αρσενικά Στρουμφάκια, ένα θηλυκό, η Στρουμφίτα, και ένα μωρό-Στρουμφάκι.

Με την εξαίρεση του Μπαμπά-Στρουμφ, του γενειοφόρου πατριάρχη και αρχηγού του χωριού, όλα τα υπόλοιπα Στρουμφ έχουν παρόμοια εμφάνιση. Παίρνουν τα ονόματά τους είτε από την κύρια δραστηριότητά τους, όπως ο εργάτης (Προκόπης), ο Ζωγράφος, ο καλλιτέχνης (Ντορεμί), ο μάγειρας, κ.ά, ή από τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, όπως ο έξυπνος (Σπιρτούλης), ο τεμπέλης (Χουζούρης), ο φαρσέρ (Χαχανούλης), ο όμορφος (Μελένιος), ο Λιχούδης κ.ά.

Οι συγγενείς του Πεγιό λένε πως αν και ποτέ δεν υπήρξε πολιτικοποιημένος, τα κείμενά του επηρεάζονταν από διαστάσεις της πραγματικότητας. Μια άλλη θεωρία θέλει στο Στρουμφοχωριό να αναπαριστά μια ιδεατή κομμουνιστική κοινωνία, και μάλιστα οι υποστηρικτές της θεωρίας επισημαίνουν ότι ο Μπαμπά-Στρουμφ φορούσε πάντα κόκκινα και ότι ο ορκισμένος εχθρός του, ο Δρακουμέλ, που ήθελε να μεταμορφώσει τα μικροσκοπικά πλάσματα σε χρυσάφι, αποτελούσε μια μεταφορά του καπιταλισμού. Μια μάλλον σιβυλλική εκδοχή έδινε ο ίδιος ο Πεγιό: έλεγε ότι "κατά βάθος, είμαστε όλοι Στρουμφάκια".

Τα 50ά Στρουμφογενέθλια θα γιορταστούν με σειρά εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, θα κυκλοφορήσει μια τρισδιάστατη ταινία με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ Στρουμφάκια θα εμφανίζονται μυστηριωδώς μέσα στη νύχτα σε 20 πόλεις σε 15 χώρες της Ευρώπης.

Όσοι τα εντοπίζουν θα καλούνται να τα ζωγραφίσουν και να υποβάλλουν τα έργα τους σε διαγωνισμό που θα διεξαχθεί μέσω Διαδικτύου--στο επίσημο στρουμφοσάιτ. Διάσημες προσωπικότητες θα κληθούν να φιλοτεχνήσουν γιγαντιαία στρουμφοαγάλματα, τα οποία θα πωληθούν και τα έσοδα θα διατεθούν στην Unicef. Επιπλέον, η στρουμφοκοινωνία θα υποστεί μια σημαντική αλλαγή: δεκάδες Στρουμφίτες θα δώσουν νέο ενδιαφέρον στη ζωή του χωριού. 

  • Ποιος και πότε δημιούργησε τα στρουμφάκια;
  • Πότε έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση;
  • Πότε κορυφώθηκε η επιτυχία τους;
  • Πόσα στρουμφάκια υπάρχουν;
  • Ξέρετε τα ονόματά τους; Πώς πήραν τα ονόματά τους;
  • Πώς θα γιορταστούν τα 50ά γενέθλιά τους;
  • Τι είναι μπλε και φοράει άσπρο καπέλο; 
Η επίσημη ιστοσελίδα: Eδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: