Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ


ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ




Κολοσσαίο 

Από όλα τα μνημεία στη Ρώμη, το Κολοσσαίο είναι αυτό που συνδέεται με τους περισσότερους θρύλους. Μπορούσε να φιλοξενήσει παραπάνω από 50000 θεατές. Εδώ οι μονομάχοι πραγματοποιούσαν αγώνες μέχρι θανάτου και καταδικασμένοι φυλακισμένοι πολεμούσαν με πεινασμένα λιοντάρια. Αυτό το σημαντικό σύμβολο της Αιώνιας Ρώμης ακόμα εξιτάρει τη φαντασία των επισκεπτών και γι' αυτό σχηματίζονται ουρές προκειμένου να μπει κανείς μέσα. Η κατασκευή του ξεκίνησε από τον αυτοκράτορα Vepsasian το 72π.Χ. στο μέρος που ο Νέρωνας είχε τα ιδιωτικά του Domus Aurea και ολοκληρώθηκε από το γιο του Τίτο το 80π.Χ. Από εκεί και μετά πραγματοποιόντουσαν οι αγώνες που διαρκούσαν 100 μέρες και νύχτες κατά τους οποίους 5000 ζώα σφαγιάζονταν. Με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Κολοσσαίο εγκαταλείφθηκε και καλύφθηκε με τεράστια, εξωτικά φυτά; Σπόροι είχαν μεταφερθεί από τα αγρίμια που εμφανίζονταν κατά καιρούς στην αρένα (π.χ. κροκόδειλοι, αρκούδες, τίγρεις, ελέφαντες και ιπποπόταμοι). Στα χρόνια του Μεσαίωνα έγινε φρούριο όπου έμεναν δύο από τις στρατιωτικές οικογένειες της Ρώμης. Έχει χτυπηθεί πολλές φορές από σεισμούς και σαν αποτέλεσμα έχουν χρησιμοποιηθεί κομμάτια του για τη κατασκευή διαφόρων κτιρίων, όπως για παράδειγμα του Palazzo Venezia. Ακόμα και σήμερα παραμένει ένα εντυπωσιακό κτίριο για να θαυμάσει κανείς.

Πάνθεον

Το Πάνθεον του Μάρκου Αγρίππα είναι ένα από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και τέλειο δείγμα αρχιτεκτονικής αρμονίας. Χτίστηκε το 27 π.Χ. και επανακατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 120 μ.Χ., είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Ρώμης. Αρχικά υπήρξε ειδωλολατρικός ναός αφιερωμένος σε αρχαίους θεούς και στη συνέχεια μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Η τελειότητά του έγκειται στις διαστάσεις του (το ύψος είναι ίσο με τη διάμετρο) και στο ότι η γενικότερη εικόνα του συνδυάζει πολλά διαφορετικά σχήματα και μορφές. Ο μνημειώδης και επιβλητικός θόλος, που υψώνεται πάνω από το κυκλικό κτίσμα, αποτελεί μοναδικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα της εποχής και χρησιμοποιήθηκε ως αρχέτυπο σε όλο τον κόσμο.

Παλατίνο

Από εδώ ξεκίνησε η ιστορία της Ρώμης το 753 π.Χ. όταν ο Ρωμύλος σκότωσε τον Ρέμο. Ο λόφος του Παλατίνο ήταν η πολυτιμότερη ακίνητη περιουσία (εκεί άλλωστε επέλεγαν να μείνουν οι αυτοκράτορες της Ρώμης) και παραμένει μία από τις καλύτερες τοποθεσίες έως σήμερα. 

Λουτρά Caracalla

Είναι τα καλύτερα διατηρημένα από τα αυτοκρατορικά λουτρά. Περίπου 1600 Ρωμαίου τα επισκέπτονταν προκειμένου να γυμναστούν και να απολαύσουν το λουτρό τους. Παλαιότερα ήταν εξαιρετικά μεγαλοπρεπή και αυτό είναι φανερό από τα αγάλματα και τα μωσαϊκά που σώζονται μέχρι και σήμερα, αν και τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα βρίσκονται σήμερα στο Βατικανό. Τα λουτρά χτίστηκαν μεταξύ 213 και 216π.Χ. Τα δύο πορώδη δωμάτια υπήρξαν τα γυμναστήρια. Υπήρχε επίσης μία μεγάλη ανοιχτή πισίνα. Υπήρχαν σάουνες και λουτρά με ποικίλες θερμοκρασίες, όπως και μία βιβλιοθήκη, ένας κήπος, μαγαζιά και στάβλοι. Κάτω από αυτές τις εγκαταστάσεις υπήρχε ένα δίκτυο από τούνελ , το οποίο άγγιζε τα 9.5χμ. σε μήκος, όπου σκλάβοι κινούσαν τεράστιους τροχούς οι οποίοι αντλούσαν καθαρό νερό στους κολυμβητές. Τα λουτρά του Caracalla λειτούργησαν μέχρι το 537 όταν οι Βησιγότθοι επιτέθηκαν στη Ρώμη και κατέστρεψαν τα υδραγωγεία της πόλης.

Ρωμαϊκή Αγορά (Roman Forum) 

Χτισμένο μέσα σε μία περίοδο 900 χρόνων, η Ρωμαϊκή Αγορά ήταν το εμπορικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Αρχαίας Ρώμης. Η σπουδαιότητα της υποχώρησε μαζί με την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: