Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ



Το 161μ.Χ. ο Αθηναίος ευγενής, ο Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της συζύγου του, Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, έχτισε ένα ακόμα θέατρο. Ήταν ένα στεγασμένο οικοδόμημα στο οποίο δίνονταν μουσικές εκδηλώσεις και για το λόγο αυτό ονομάστηκε Ωδείον. Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό, είχε 32 σειρές κερκίδες και χωρούσε 5.000 περίπου θεατές. Όπως και στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δυο από τους οποίους διατηρούνται μέχρι σήμερα. 

Μεταξύ 1950 και 1961 οι θέσεις για το κοινό επενδύθηκαν με πεντελικό μάρμαρο και η ορχήστρα με πλάκες από μάρμαρο Υμηττού. Έτσι μ' αυτήν την ανακαίνιση το Ηρώδειο ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει πάλι μουσικές παραστάσεις, τραγωδίες και κωμωδίες. Από τότε συνεχίζουν να παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: