Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ενέργεια είναι ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής μας. Τίποτα δε θα γινόταν χωρίς ενέργεια.
Η Ενέργεια είναι το παν. 
 H ενέργεια κάνει τις αλλαγές γύρω μας. Κάνει πράγματα για μας. Κινεί αυτοκίνητα κατά μήκος του δρόμου και τα σκάφη πάνω από το νερό. Είναι το ψήσιμο μιας τούρτας στο φούρνο και η δημιουργία πάγου  στην κατάψυξη για  τα κατεψυγμένα. Παίζει αγαπημένα μας τραγούδια στο ραδιόφωνο και ανάβει τα φώτα στα σπίτια μας. Ενέργεια κάνει το σώμα μας που αυξάνεται και το μυαλό μας  που επιτρέπει να σκεφτόμαστε. Οι επιστήμονες καθορίζουν την ενέργεια ως την ικανότητα να κάνει έργο. Οι άνθρωποι έχουν μάθει πώς να αλλάξουν την ενέργεια από τη μια μορφή σε άλλη, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν τη  δουλειά τους πιο εύκολα και να  ζουν πιο άνετα.
 Όταν χρησιμοποιούμε την ενέργεια, δεν εξαφανίζεται.Μετατρέπεται  από τη μια μορφή ενέργειας σε άλλη.

Η ενέργεια βρίσκεται με διαφορετικές μορφές, όπως χημική, θερμική, ηλεκτρική,κινητική κ.ά. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για δυο γενικές κατηγορίες: την κινητική και τη δυναμική.

Χημική ενέργεια:είναι η αποθηκευμένη ενέργεια στην ύλη και εκδηλώνεται σε κάθε χημική αντίδραση
Φωτεινή ενέργεια:είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από το φως
Θερμότητα:είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από ένα θερμό σε ένα ψυχρό σώμα και έχει αποτέλεσμα τη μεταβολή της θερμοκρασίας τους
Κινητική ενέργεια:είναι η ενέργεια που αποκτά ένα σώμα λόγω της κίνησής του
Ηλεκτρική ενέργεια:είναι η ενέργεια που προέρχεται από το ηλεκτρικό ρεύμα
Πυρηνική ενέργεια:είναι η ενέργεια που προέρχεται από τα σωματίδια που είναι ενωμένα στον πυρήνα των ατόμων. Η ενέργεια αυτή μπορεί να απελευθερωθεί όταν έχουμε ένωση σωματιδίων (πυρηνική σύντηξη) ή το χωρισμό τους (σχάση)
Δυναμική ενέργεια: είναι η ενέργεια που κατέχει ένα σώμα λόγω της θέσεως ή της παραμόρφωσής του

Tα σώματα που αποθηκεύουν κάποια μορφή ενέργειας τα λέμε αποθήκες ενέργειας και όταν αυτή αρχίζει να απελευθερώνεται μετατρέπονται σε πηγές ενέργειας.   

Ο άνθρωπος με μηχανές που φτιάχνει καταφέρνει να μετατρέψει την ενέργεια σε μορφές που είναι πιο χρήσιμες. Η αλλαγή δεν είναι ποτέ τέλεια .Ένα μέρος της μετατρεπόμενης ενέργειας δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και λέμε ότι η ενέργεια υποβαθμίζεται.

Όλη μας η ενέργεια για τη ζωή προέρχεται από τις τροφές.Οι τροφές περιέχουν χημική ενέργεια που ο άνθρωπος αποθηκεύει και τη μετατρέπει σε θερμική(ρύθμιση θερμοκρασίαςσώματος),κινητική,δυναμική(σύσπαση μυών) και ηλεκτρική(νευρική διέγερση στον εγκέφαλο).

Η ενέργεια που προέρχεται από τα τρόφιμα μετριέται σε  κιλοτζάουλ ή αλλιώς kj.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: