Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Το τσουνάμι που σκότωσε 230.000 άτομα το 2004 ήταν το μεγαλύτερο που τάραξε τον Ινδικό Ωκεανό εδώ και τουλάχιστον 600 χρόνια, αποκαλύπτουν τα στρώματα άμμου που βρέθηκαν στην ενδοχώρα της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας.

Δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature εντοπίζουν ενδείξεις για ένα συγκρίσιμο σεισμικό κύμα που σάρωσε την περιοχή ανάμεσα στο 1300 και το 1400.

Οι ερευνητικές ομάδες τα πανεπιστήμια του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ και του Τσουλαλογκόρν στην Ταϊλάνδη εξέτασαν πυρήνες από γεωτρήσεις σε ένα νησί κοντά στο Πουκέτ και στην Ατσεχ και εντόπισαν στρώματα άμμου και φερτών υλικών σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές. Τα στρώματα χρονολογήθηκαν από φυτικά υλικά που περιείχαν με τη μέθοδο του άνθρακα-14.

Η σεισμική «σιωπή» που μεσολάβησε για έξι αιώνες ίσως εξηγεί πώς συγκεντρώθηκε η γεωλογική τάση που χρειαζόταν για τον πανίσχυρο υποθαλάσσιο σεισμό που ξεσήκωσε τα φονικά κύματα πριν από τέσσερα χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το Δεκέμβριο του 2004 τα κύματα που χτύπησαν τις ακτές της Ατσεχ στην Ινδονησία έφταναν τα 35 μέτρα και απέθεσαν παχιά στρώματα άμμου έως και ενάμισι χιλιόμετρο μέσα από τις ακτές.

Συνολικά 14 χώρες ανέφεραν νεκρούς από τη φυσική καταστροφή.

Τσουνάμι(τι είναι;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: