Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Πρώτη η Ελλάδα σε ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη





Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η παχυσαρκία για την

Ελλάδα, καθώς τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα

παιδιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν υστερούν και οι ενήλικες.

Η παχυσαρκία παίρνει τη μορφή πανδημίας λόγω της δραματικής αύξησης του αριθμού των παχύσαρκων ατόμων τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις υπό ανάπτυξη χώρες και το ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστά παχυσαρκίας και ειδικά της παιδικής στην Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντα με τον Π.Ο.Υ., το 2005 περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι (άνω των 15 ετών) ήταν υπέρβαροι ενώ τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι το 2005, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι ήταν υπέρβαρα. Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά ότι το 2015, θα είναι υπέρβαροι περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από 700 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκοι.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας ξεκινά από την εμβρυϊκή ηλικία όταν η μητέρα καπνίζει κατά την κύηση. Οι κρίσιμες ηλικίες όπου τα παιδιά εμφανίζουν παχυσαρκία η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί τα οδηγεί σε παχύσαρκους ενήλικες είναι τα 2-3 έτη, τα 5-7 έτη και η εφηβεία. Τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους, τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και αργότερα, καθώς συνήθως αυτά εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες.

Η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι συνήθως η αυξημένη πρόσληψη kj με τη διατροφή μας σε σχέση με εκείνες που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες σύμφωνα με τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Δυστυχώς τα νοσήματα που προκαλούνται από την παχυσαρκία είναι χρόνια και σοβαρά και τις περισσότερες φορές οι επιπλοκές τους δεν είναι αναστρέψιμες. Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνονται η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η καρδιακή δυσλειτουργία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 των ενηλίκων (ο οποίος όμως τώρα έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα παιδιά λόγω παχυσαρκίας), η αύξηση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέως, η χολολιθίαση, η αναπνευστική ανεπάρκεια και η άπνοια του ύπνου που αποτελεί αιτία αιφνίδιου θανάτου στον ύπνο.

Επιπλέον, πολλοί τύποι καρκίνου όπως του μαστού, του ήπατος, της χοληδόχου κύστεως και του εντέρου συνδέονται με την παχυσαρκία. Η ουρική αρθρίτιδα καθώς και οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων αποτελούν επιπλέον συνέπειες της παχυσαρκίας που μαζί με όλα τα παραπάνω νοσήματα διαταράσσουν τόσο την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής των παχύσαρκων ατόμων.

  1. Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα υγείας για την Ελλάδα σήμερα;Ερμήνευσε τη λέξη "μείζον".
  2. Τι μορφή παίρνει η παχυσαρκία και γιατί; Ερμήνευσε τη λέξη "πανδημία".
  3. Ποια είναι η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2015;
  4. Ποια είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας;
  5. Ποια νοσήματα προκαλούνται;

Δεν υπάρχουν σχόλια: