Γιατί χρησιμοποιούμε πρόσθετα στις τροφές;
Τα χημικά πρόσθετα μπαίνουν στα τρόφιμα για να διατηρείται η γεύση, η μορφή και το χρώμα τους αλλά και για να παραμείνουν υγιεινά. Χωρίς αυτά, ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων και το μούχλιασμα θα άρχιζαν αμέσως μόλις θα ξεκινούσε η διαδικασία επεξεργασίας και μεταφοράς των τροφίμων. Τα πρόσθετα εξασφαλίζουν επίσης την καλή κατάσταση των τροφίμων όσο καιρό αυτά θα μείνουν εκτεθειμένα στα ράφια των καταστημάτων. Τα χημικά πρόσθετα που επιτρέπουν οι νόμοι της χώρας μας είναι είτε φυσικά είτε συνθετικά. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα αντιμικροβιακά όπως το σορβικό οξύ (Ε 200), το γαλακτικό οξύ (E 270), τα αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την καταστροφή του χρώματος και των βιταμινών όπως οι τοκοφερόλες (E 330) που σταθεροποιούν λίπη και έλαια και το κιτρικό οξύ (Ε330) που χρησιμεύει στη συντήρηση των φρέσκων τροφίμων. Τέλος, οι γαλακτωματοποιητές που εμποδίζουν το διαχωρισμό δυο ουσιών που δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους όπως η λεκιθίνη (Ε322) και η μονοπαλμιτική σορβιτάνη (E 495). Άλλες ουσίες είναι τα γλυκαντικά: η σορβιτόλη (E 420) και η ξυλιτόλη (E 967), οι ουσίες που ενισχύουν τη γεύση όπως το γλουταμινικό οξύ (Ε 620) και χρωστικές όπως ανθοκυανίνη (E 163) και χλωροφύλλη (Ε 140).
Παρουσιάζονται οι παρακάτω ουσίες οι οποίες περιέχονται σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης (μπισκότα, καραμέλες, κέικ, σοκολάτες, κρουασάν, γαριδάκια, τσιπς και άλλα σνακς, παγωτά, αναψυκτικά κ.ά.) της ελληνικής αγοράς και κατεγράφησαν από την ομάδα των μελετητών σε συσχέτιση με τις επιπτώσεις τους στην υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου