Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Υγιεινή διατροφή, αλλά μόνο στη θεωρία


Υπέρβαρος ένας στους δύο 'Ελληνες και μία στις
τρεις Ελληνίδες.

Οι Έλληνες γνωρίζουν τη μεσογειακή διατροφή μόνο στη θεωρία. Στην πράξη ουδείς την εφαρμόζει. Είναι δε,χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες και μία στις τρεις Ελληνίδες είναι υπέρβαροι.


Αυτό προκύπτει από έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, την Πτολεμαΐδα και τη Νεμέα Κορινθίας, από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο του 2008, σε δείγμα 869 ανδρών και γυναικών, ηλικιών από 18 έως 55 χρόνων.


Παρότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει δύο με τρεις μερίδες φρούτων καθημερινά, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 38,5%, δήλωσαν ότι καταναλώνουν λιγότερες από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα.


Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, 17,9% δηλώνουν ότι προσπαθούν να καταναλώσουν τέσσερις έως πέντε μερίδες ημερησίως. Επιπλέον, οι κάτοικοι κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, δηλώνουν (24,6%) ότι δεν καταναλώνουν σχεδόν ποτέ το αναγκαίο, για τη διατροφική υγεία του οργανισμού, ψάρι.


Αλλά και η πλευρά των «ανθυγιεινών» τροφών είναι εξίσου ανησυχητική. Σε ποσοστό 49,6% οι Έλληνες δηλώνουν πως καταναλώνουν κόκκινο κρέας περισσότερες από μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Όταν δε, καλούνται να απαντήσουν σε ερώτηση για το αν γυμνάζονται, σε ποσοστό 30% δηλώνουν ότι ασχολούνται ημερησίως ελάχιστα έως καθόλου με γυμναστική.


Εξάλλου, παρότι 7 στους 10 γνωρίζουν για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, σε αντίστοιχο ποσοστό (61,7%) δηλώνουν ότι καταφεύγουν σε πρόχειρο φαγητό δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Περίπου 6 στους 10 δηλώνουν ότι μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να καταναλώσουν πρόχειρο φαγητό ακόμη και εφτά φορές.

Σημειώνεται ότι όλα τα διεθνή διατροφικά κέντρα υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία φορά εβδομαδιαίως.


Οι απαντήσεις στην έρευνα αποτυπώνονται στην ανησυχητική αύξηση των νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή στη χώρα μας, όπως είναιτα καρδιαγγειακά επεισόδια, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: