Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Ελλάδα βρίσκεται στο Ν.Α. άκρο της Ευρώπης, στο σημείο όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι: η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική. Σε παγκόσμια κλίμακα, η έκτασή της αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1/1.000 της συνολικής επιφάνειας της Γης. 
Το πολίτευμα της χώρας είναι προεδρευομένη δημοκρατία. Πρωτεύουσα είναι η Αθήνα. 
Στις άλλες γλώσσες το όνομα «Ελλάς» παράγεται από το λατινικό «Graecia». Έτσι, στα ιταλικά και τα ισπανικά λέγεται Grecia, στα αγγλικά Greece και στα γερμανικά Griechenland. 

Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης, στην οποία καταλαμβάνει το Ν.Α. άκρο της. Αποτελεί μέρος και κατάληξη της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τα ακρότατα σημεία του ελληνικού γεωγραφικού χώρου είναι: προς τη δύση, το μικρό νησί Οθωνοί (που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας), προς την ανατολή, το νησί Στρογγυλή (που βρίσκεται ανατολικά του Καστελλόριζου), προς το βορρά, η περιοχή που βρίσκεται μετά το χωριό Ορμένιο, στο Νομό Έβρου, προς το νότο, το νησί Γαύδος, στα νότια της Κρήτης. Η Γαύδος αποτελεί και το νοτιότατο σημείο ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Συνορεύει βορειοδυτικά με την Αλβανία, βόρεια με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, βορειοανατολικά με την Τουρκία, ανατολικά βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, νότια από τη Μεσόγειο θάλασσα και δυτικά από το Ιόνιο Πέλαγος. 
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είχε, και έχει ακόμη και σήμερα, μεγάλη πολιτική, εμπορική και πολιτιστική σημασία. Είναι ένα σταυροδρόμι, μια γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με τα παράλια της Ασίας και της Αφρικής. Γι' αυτό το λόγο πέρασαν απ' εδώ αμέτρητοι λαοί, άλλοτε φίλοι και άλλοτε κατακτητές. 
 Απ' εδώ εκπορεύτηκε ένας μεγάλος πολιτισμός, πάνω στον οποίο στηρίζονται ακόμη και σήμερα όλα τα πολιτισμένα κράτη της γης. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα δεν απουσίασε ποτέ από το προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
  • Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια;
  • Ποια είναι τα ακρότατα σημεία της Ελλάδας;
  • Ποια είναι τα σύνορα της Ελλάδας;
  • Γιατί η Ελλάδα θεωρείται σταυροδρόμι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: