Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ



Η χρήση του Διαδικτύου «κινητοποιεί» τον εγκέφαλο σε μεσήλικες και ηλικιωμένους

Τις ευεργετικές επιδράσεις της χρήσης Διαδικτύου στους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας καταγράφουν σε έρευνά τους Αμερικανοί επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το σερφάρισμα ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου αφού διεγείρει κέντρα που σχετίζονται με τον έλεγχο λήψης αποφάσεων και το σύνθετο λογισμό.

Προσθέτουν ακόμη ότι η χρήση Internet θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές αλλαγές που επιφέρει η ηλικία και οδηγούν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πτώση που επηρεάζει τις πνευματικές επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ερεύνησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 24 ατόμων ηλικίας 55 με 76 ετών –οι μισοί ήταν έμπειροι χρήστες του διαδικτύου– την ώρα που αναζητούσαν πληροφορίες στο Internet και όταν διάβαζαν βιβλία.

Η χρήση του Διαδικτύου στους έμπειρους χρήστες φαίνεται ότι αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η ανάγνωση βιβλίων.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την χρήση των υπολογιστών ώστε να αποκομίσουν ψυχολογικά οφέλη οι άνθρωποι μέσης ηλικίας και πάνω, σημειώνει στο BBC ο επικεφαλής των ερευνητών, Γκάρι Σμολ.

Οι επιστήμονες ήδη συνιστούσαν στους ηλικιωμένους να εξασκούν κάποια πνευματική δραστηριότητα, όπως τα σταυρόλεξα, για να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση της ηλικίας. Προσθέτουν ότι οι κοινωνικές επαφές, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή βοηθούν επίσης στην μείωση του κινδύνου της γεροντικής άνοιας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής (American Journal of Geriatric Psychiatry).


Δεν υπάρχουν σχόλια: