Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Το κρυολόγημα χειραγωγεί τα γονίδιά μας


Ο κοινός ανθρώπινος ρινοϊός ευθύνεται για το 30-50% των περιστατικών του κοινού κρυολογήματος. Όμως, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, δεν είναι υπεύθυνος ο ίδιος ο ιός, αλλά η ικανότητά του να "χειραγωγεί" τα γονίδια του αρρώστου, που προκαλεί αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο ρινοϊός θέτει υπό τον έλεγχό του πολλά γονίδια του ανθρώπου (μέχρι 6.500) και τα αναγκάζει να επιδείξουν υπερβολική αντίδραση του
ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία καταλήγει να προκαλέσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Η έρευνα, υπό τον δρα Ντέηβιντ Πράουντ, καθηγητή φυσιολογίας και βιοφυσικής του πανεπιστημίου Κάλγκαρι, είναι η πρώτη που μελετά αναλυτικά τις γενετικές μεταβολές που προκαλεί ο ιός του κρυολογήματος.

Σύμφωνα με τον Πράουντ, αν και το συνηθισμένο κρυολόγημα θεωρείται μια μικρή λοίμωξη της μύτης και του λαιμού, στην πραγματικότητα μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Ο ρινοϊός είναι ένας παθογόνος οργανισμός που μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή άλλες ασθένειες των πνευμόνων.

Η καλύτερη κατανόηση της
βιολογίας του κοινού κρυολογήματος ελπίζεται ότι θα βελτιώσει την αντιμετώπισή του. Οι ερευνητές φιλοδοξούν τα ευρήματά της να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες θεραπείες του κρυολογήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: