Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008

Η Αρκτική εκπέμπει SOSΣε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή έφτασε η θερμοκρασία της Αρκτικής εξαιτίας της απώλειας των πάγων που τις τελευταίες δεκαετίες λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Από την έκθεση προκύπτει ότι η θερμοκρασία του φθινοπώρου στην Αρκτική είναι κατά πέντε βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το κανονικό. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πάγοι λιώνουν και επιτρέπουν στον ήλιο να αυξάνει τη θερμοκρασία του ωκεανού.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει άμεσες επιπτώσεις στην πανίδα, χερσαία και υδρόβια, και επιπλέον μειώνει σε μεγάλο ποσοστό τους πάγους που δημιουργούνται στη διάρκεια του χειμώνα.

Επίσης, μειώνεται δραματικά ο αριθμός των κοπαδιών άγριων ταράνδων και καριμπού (είδος τάρανδου). Τα ίδια ανησυχητικά αποτελέσματα καταγράφουν οι ειδικοί και στην Γροιλανδία.

«Οι αλλαγές στην Αρκτική ακολουθούν το φαινόμενο του ντόμινο σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη περιοχή, πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο σύστημα που αλλάζει συχνά και με δραματικό τρόπο», επισημαίνει ο ωκεανογράφος Τζέιμς Οβερλαντ από το Ωκεανογραφικό Εργαστήριο της ΝΟΑΑ στο Σιάτλ.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι το καλοκαίρι οι πάγοι στην Αρκτική έφτασαν στο δεύτερο πιο χαμηλό επίπεδό τους.

Το 2007 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή από τα μέσα της δεκαετίας του '60.

ΕΕΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Πού οφείλεται η αύξηση της θερμοκρασίας;
  2. Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
  3. Τι είναι η πανίδα; Πού αναφέρεται η χερσαία και πού η υδρόβια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: