Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ







Οι πλούσιοι Ρωμαίοι ζούσαν σε μονοκατοικίες με μαρμάρινες κολόνες, αγάλματα και ψηφιδωτά δάπεδα.  Ορισμένα σπίτια είχαν έναν τύπο κεντρικής θέρμανσης με φωτιά που έκαιγε κάτω από το δάπεδο του σπιτιού, έτσι ώστε ο θερμαινόμενος αέρας να μεταφέρεται σε ολόκληρο το σπίτι.






Τα έπιπλά τους ήταν φτιαγμένα από μπρούντζο,
    ελεφαντόδοντο και ακριβό ξύλο. 



Οι πλούσιοι πολλές φορές πήγαιναν στις φάρμες τους για να επιβλέπουν τα κτήματά τους, αλλά κυρίως για να ξεφύγουν από τις δουλειές τους και από τη ζωή της πόλης.


Διασκέδαζαν με το κυνήγι, την ιππασία, το ψάρεμα, τα λουτρά και τις επισκέψεις σε φίλους. 


Άλλοι πάλι Ρωμαίοι ζούσαν μόνιμα στην ύπαιθρο, σε αγροκτήματα, εργαζόμενοι ως 
αγρότες. Κάθε αγρόκτημα είχε χωράφια, αμπέλια και ελαιώνες. Οι αγρότες εργάζονταν σκληρά επί επτά ημέρες και επισκέπτονταν την πόλη, την ημέρα της τοπικής αγοράς, και για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Οι περισσότεροι Ρωμαίοι ζούσαν σε φτηνές πολυκατοικίες, σ' ένα δωμάτιο.Εκεί μαγείρευαν,έτρωγαν και κοιμούνταν. Δεν είχαν φωτισμό, θέρμανση, νερό και είχαν ελάχιστα έπιπλα που περιορίζονταν σ' ένα ή δύο κρεβάτια, μια καρέκλα ή ένα σκαμνί. Οι φτωχότεροι άνθρωποι ζούσαν στους πάνω ορόφους, οι οποίοι ήταν χτισμένοι από ξύλο. Αυτοί θα μπορούσαν να αρπάξουν  εύκολα φωτιά και δεν ήταν πολύ ασφαλείς.


Οι 
Ρωμαίοι ξυπνούσαν πρωί και τελείωναν τη δουλειά τους το απόγευμα. Κύρια τροφή τους ήταν ο σιταρένιος χυλός και αρκετοί από αυτούς έτρωγαν στα υπαίθρια εστιατόρια κι έπιναν κρασί στα καπηλειά. 
Οι 
γυναίκες φρόντιζαν τα σπίτια και την οικογένειά τους και συχνά είχαν δούλους που τις βοηθούσαν στις δουλειές. 

Τα παιδιά έπαιζαν με σιδερένια στεφάνια και με κούκλες. Έπαιζαν ακόμη τυφλόμυγα, πεντόβολα και κότσια. Τους άρεσε πολύ να μεταμφιέζονται και να φορούν μάσκες στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς.

Οι Ρωμαίοι είχαν πολλές 
γιορτές. Άλλες ήταν για τους θεούς και άλλες για σπουδαία γεγονότα. Τις γιόρταζαν με παρελάσεις, χορούς και τραγούδια.


Επειδή στη Ρώμη συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος, οι Ρωμαίοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την καθαριότητα. Έφτιαξαν σύστημα αποχέτευσης και δημόσια λουτρά. 

Η οικογένεια 
Η μέση ρωμαϊκή οικογένεια αποτελούνταν από τον πατέρα, τη μητέρα,τα παιδιά και τους δούλους. Τα κορίτσια παντρεύονταν από την ηλικία των 15-16 ετών. Το πρόσωπο που αποφάσιζε ποιος θα παντρευτεί τις κόρες του ήταν ο αρχηγός του σπιτιού, ο πατέρας. Η οικογένεια ήταν πολύ σημαντική για τους Ρωμαίους.Οι γυναίκες βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των συζύγων τους, αλλά είχαν τον έλεγχο του σπιτιού.

Ρωμαϊκά Σχολεία

 Η Ρώμη δεν είχε δημόσια σχολεία. Τα περισσότερα παιδιά πήγαιναν  στο ιδιωτικό σχολείο ή σπούδαζαν στο σπίτι.Τα μαθήματα ήταν: ανάγνωση, γραφή και αριθμητική. Σε πολλές κατοικίες οι σκλάβοι δίδασκαν τα παιδιά.Οι μαθητές διδάσκονταν λατινικά και ελληνικά. Τα περισσότερα σχολεία είχαν μόνο ένα δωμάτιο .Υπήρχαν περίπου δώδεκα μαθητές.


Eικονική ξενάγηση σ' ένα ρωμαϊκό σπίτι

bed chamber- κρεβατοκάμαρα

mosaic- ψηφιδωτό

latrines- λουτρά

kitchen -κουζίνα

dining room- τραπεζαρία

garden- κήπος

peristyle- περιστύλιο

shop- μαγαζιά

impluvium-λεκάνη για τα νερά της βροχής

atrium-αίθριο, Το κεντρικό τμήμα ήταν ένας ανοικτός χώρος για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων και για να περνά το φως του μέσα.

vestibule-προθάλαμος

tile-κεραμίδια στη στέγη

fresco-τοιχογραφίες

compluvium-διάφραγμα στην οροφή του αίθριου για να περνούν τα νερά στη λεκάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: