Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Τη μισή Ελλάδα καλύπτουν τα δάση


Από δάση και δασικές εκτάσεις καλύπτεται το 51% του εδάφους της χώρας μας, ενώ στην Ευρώπη των 27 ο αντίστοιχος μέσος όρος υπολογίζεται σε 42% σύμφωνα με τη Eurostat.

Η 1η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Δασών, που άρχισε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα, δίνει έμφαση στην ανάγκη προστασίας των δασών και την υλοποίηση έργων για το φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από δάση και δασικές εκτάσεις καλύπτεται το 51% της έκτασης των εδαφών της χώρας μας, ενώ στην Ευρώπη των 27 ο αντίστοιχος μέσος όρος υπολογίζεται σε 42%. Έτσι, η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρώπη, ακολουθώντας τις Φιλανδία (77%), Σουηδία (75%), Σλοβενία (65%), Ισπανία (57%) και Εσθονία (56%). Σε απόλυτους αριθμούς πρώτη έρχεται η Σουηδία, όπου καταγράφονται 310.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακολουθούν η Ισπανία (280.000), η Γαλλία (170.000), η Γερμανία (110.000) και η Ιταλία (110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Στις έξι αυτές χώρες αντιστοιχούν τα 2/3 την συνολικής έκτασης των δασών στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα καταγράφονται 65.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών και δασικών εκτάσεων με το 53% από αυτά να είναι διαθέσιμα για παραγωγή ξυλείας, σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δασών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η συνολική έκταση των ελληνικών δασών παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένη λόγω του ότι περιορίστηκαν οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια. Όπως προκύπτει από στοιχεία της έκθεσης, η ποσότητα ξυλείας που αντλείται από τα ελληνικά δάση μειώθηκε από τους 1,9 εκατομμύρια τόνους το 2001 στους 1,5 το 2005, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στις χώρες της Ε.Ε. παρουσίασε αύξηση.

Κυριότερες απειλές για τα ελληνικά δάση αποτελούν οι δασικές πυρκαγιές και οι καταπατήσεις.

Οι καταπατήσεις τα τελευταία χρόνια γίνονται για λόγους οικιστικής εκμετάλλευσης”. Ακόμα επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να αλλάξει η δομή της δασικής υπηρεσίας, να γίνουν επενδύσεις και να αυξηθεί το επιστημονικό προσωπικό. Το δάσος δεν τελειώνει. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το πετρέλαιο, που χρειάζεται δισεκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί και κάποια στιγμή εξαντλείται, το δάσος, εφόσον το διαχειριστούμε κατάλληλα, είναι ανεξάντλητο.

Περιβαλλοντική μετανάστευση.

Εκρηκτικές διαστάσεις προβλέπεται να πάρει τα επόμενα χρόνια το παγκόσμιο φαινόμενο της περιβαλλοντικής μετανάστευσης. Έως το 2050 οι άνθρωποι που θα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής υπολογίζονται σε 150.000.000. Η κλιματική αλλαγή φέρνει τον κόσμο αντιμέτωπο με μετανάστες νέας κοπής. Με ανθρώπους που εκτοπίζονται εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Πρώτες αναμένεται να πληγούν περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και μικρές νησιωτικές χώρες. Καθώς η μετακίνησή τους και προς χώρες της Ε.Ε. είναι βέβαιη, οι Ευρωπαίοι καλούνται να πάρουν πρωτοβουλίες. Στην ανάγκη άμεσης δράσης και λήψης μέτρων κατέληξαν ομόφωνα οι συμμετέχοντες στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Συμπλήρωσε:Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από δάση και δασικές εκτάσεις καλύπτεται το............. της έκτασης των εδαφών της χώρας μας.
  2. Ποιες είναι οι κυριότερες απειλές για τα δάση μας;
  3. Τι γνωρίζεις για το φαινόμενο της περιβαλλοντικής μετανάστευσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: