Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Παγκόσμια ημέρα διατροφής

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

      Σήμερα ο υποσιτισμός απειλεί περίπου 850 εκ. ανθρώπων στον πλανήτη και περίπου 40 εκ. πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα. Ο υποσιτισμός δεν ορίζεται μονάχα ως έλλειψη τροφίμων, αλλά και ως έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Υπολογίζεται ότι 2 δις. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών ενώ το 55% των παιδικών θανάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οφείλεται στη χαμηλής θρεπτικής αξίας διατροφή.

Το 2007 προστέθηκαν, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων, επιπλέον 75 εκατομμύρια άνθρωποι στο ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της πείνας, αυξάνοντας συνολικά τον αριθμό τους σε περίπου 923 εκ. παγκοσμίως. Η αύξηση των τιμών των τροφίμων ανέτρεψε και επιβράδυνε την θετική πορεία που υπήρχε για την επίτευξη του στόχου της χιλιετίας, την μείωση, δηλαδή, στο ήμισυ του πληθυσμού που υποφέρει από την πείνα μέχρι το 2015.                 

 O υποσιτισμός , η διατροφική ανασφάλεια , οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών. Αντίθετα στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών . Η εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης , η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων» , δημιούργησαν καινούργια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων .

Σήμερα η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ασθένεια και συνδέεται με σειρά σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία όπως καρδιαγγειακά νοσήματα , διαβήτη , καρκινογενέσεις κλπ. ενώ προβλήματα στην ασφάλεια των τροφίμων δημιούργησαν τις μεγάλες διατροφικές κρίσεις των «τρελών αγελάδων», «των διοξινών» και άλλες τροφιμογενείς ασθένειες. Στο θέμα της παχυσαρκίας , η ελληνική διατροφή , η ελληνική κουζίνα είναι η καλύτερη επιλογή για να διασφαλισθεί η υγεία ιδιαίτερα των νεότερων γενιών.

Βιοποικιλότητα:Η ποικιλία των ζωντανών οργανισμών κάθε προελεύσεως περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, χερσαίων, θαλασσίων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος. Επίσης περιλαμβάνεται η ποικιλότητα εντός των ειδών, μεταξύ ειδών και οικοσυστημάτων. 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  • Πότε είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής;
  • Πόσοι άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο πείνας;
  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών;
  • Πώς χαρακτηρίζεται η παχυσαρκία; Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης στην Ελλάδα;
  • Τι είναι η βιοποικιλότητα;
  • Παρατήρησε την εικόνα και γράψε ένα κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: