Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Ο άνθρωπος καταδικάζει τα θηλαστικά σε αφανισμό

Υπό εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης

 δραστηριότητας είναι ένα στα τέσσερα θηλαστικά, αποκαλύπτει συγκλονιστική έκθεση που δημοσιεύτηκε χτες στην επιθεώρηση

 Science.

«Μιλάμε για μία μείωση του πληθυσμού κατά 25% μακροχρόνια, ωστόσο για τα θηλαστικά δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο διάσωσης...


Δεν υπάρχει μακροχρόνια στρατηγική διατήρησης που θα αποτρέψει την εξαφάνιση των ειδών στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Γιαν Σίπερ.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Κόκκινη Λίστα», που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνεδρίου στη Βαρκελώνη, τουλάχιστον

1.141 από τα 4.651 είδη θηλαστικών για τα οποία υπάρχουν επαρκή

 στοιχεία απειλούνται από τον κίνδυνο της εξαφάνισης, ενώ συνολικά υπάρχουν 5.487 θηλαστικά.

Τουλάχιστον 76 είδη θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί από το 1500, ενώ σήμερα 188 θηλαστικά βρίσκονται στην κατηγορία των «πλέον απειλούμενων», δηλαδή ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση.

Τη μεγαλύτερη απειλή αντιμετωπίζουν ο ιβηρικός λύγκας, του οποίου ο πληθυσμός εκτιμάται από 84 έως 143 άτυπα, ο δαίμονας της Τασμανίας, η φώκια της Κασπίας και το γατόψαρο.

Σύμφωνα με την «κόκκινη λίστα», την οποία συνέταξε η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και για την οποία συνεργάστηκαν 1.700 ειδικοί από 130 χώρες, ο πληθυσμός περισσότερων από τα μισά θηλαστικών στον πλανήτη μας μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων και 

οι αιτίες αυτής της εξέλιξης είναι η υλοτομία, το κυνήγι, η αλιεία, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.

Πολλά είδη, όπως ο γκρίζος λύκος και η καφέ αρκούδα, έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ υπό εξαφάνιση βρίσκεται σχεδόν το 80% των πιθήκων και μαϊμούδων της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας και τα περισσότερα θηλαστικά στις τροπικές Ανδεις και τα υψίπεδα του Καμερούν.




Ασκήσεις:
  1. Στο παραπάνω κείμενο υπάρχει αρχαιόκλιτο επίθετο σε -ης,-ης,-ες. Να το εντοπίσεις και να το κλίνεις και στα τρία γένη.
  2. Ποιες είναι οι αιτίες εξαφάνισης και ποια ζώα κινδυνεύουν;
  3. Ποια ζώα λέμε θηλαστικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: