Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Μαριάννα Τόλη: "Είμαι προστάτης όλων των μικρών"





Η Μαριάννα Τόλη μας προτείνει φέτος μια παράσταση στην οποία η Μαίρη Πόπινς τραγουδάει Μπιτλς! Και είναι μια παράσταση για γονείς και παιδιά. Μιλήσαμε μαζί της και η ίδια μας εξήγησε την καινούργια της περιπέτεια με την δική της μουσική παιδική σκηνή που έχει ιδρύσει από το 2005. 
Έχει προηγηθεί βεβαίως η θητεία της στο 
Εθνικό θέατρο, τα πάρα πολλά μιούζικαλ στα οποία έπαιξε, η Eurovision με το «Μάθημα Σολφέζ», η θητεία της ως διευθύντρια της παιδικής σκηνής του Εθνικού (2001-2003) αλλά και αρκετές ακόμα παραστάσεις και δραστηριότητες. 

-Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την μουσική και το θέατρο; Πως ξεκινήσατε;
Είναι τόσο παλιά η αγάπη μου για την τέχνη, το χορό, τη μουσική και το θέατρο που σχεδόν δεν θυμάμαι πως ξεκίνησε. Υπάρχουν όμως φωτογραφίες όταν ήμουν δύο χρονών και έκανα ρυθμική στην άμμο. Ο χορός ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Σπούδασα χορό κλασσικό πολλά χρόνια. Είχα δει την μεγάλη GALINA ULANOVA να χορεύει το θάνατο του κύκνου στο Λονδίνο και η εμπειρία αυτή άνοιξε ορίζοντες στο νεανικό μου μυαλό. Στα δεκαπέντε μου χρόνια αγόρασα μια κιθάρα και τις πρώτες μου νότες τις έπαιξα με την καθοδήγηση του Σταμάτη Σπανουδάκη. 
Το μάθημα κράτησε μισή ώρα ένα μεσημέρι και από τότε έπαιζα με ευκολία πολλά τραγούδια. Αυτό όμως που πραγματικά υπήρξε σταθμός και έναυσμα για την απόφασή μου να ασχοληθώ με το θέατρο και τη μουσική ήταν όταν είδα το WEST SIDE STORY στον κινηματογράφο. Ο συνδυασμός χορού τραγουδιού και ηθοποιίας με μάγεψε. Ακόμα και τώρα αν με ρωτήσετε μπορώ να σας το τραγουδήσω όλο. Έτσι στράφηκα στο μιούζικαλ. Το να συνδυάζει ένας καλλιτέχνης χορό τραγούδι και υποκριτική είναι δύσκολο και όταν άρχισε η δική μου καριέρα στην Ελλάδα αυτός ο συνδυασμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Τώρα με μεγάλη χαρά βλέπω τα καινούργια ταλέντα να γεννιούνται. 


-Πως βρεθήκατε στην eurovision και τι σημαίνει για σας μια τέτοια εμπειρία;
Η κίνηση ξεκίνησε από τον Χατζηνάσιο και τον Πασχάλη. Πήρα ένα ξαφνικό τηλεφώνημα με την πρόταση να συμμετάσχω στην Eurovision και μάλιστα με ένα τραγούδι του Γιώργου. Ήταν από τις πιο γλυκές στιγμές της τραγουδιστικής μου καριέρας. Λυπάμαι που δεν είχα την τωρινή ωριμότητα να το απολαύσω περισσότερο. Όταν είναι κανείς πολύ νέος τα θεωρεί όλα δεδομένα. Από την άλλη μεριά μας έφερε κοντά σε ένα επαγγελματισμό που, και πάλι θα το πω, για μας τους Έλληνες ήταν πρωτόγνωρος. 

-Τα παιδιά σας λατρεύουν. Τι νομίζετε ότι ζητάνε τα παιδιά από το θέατρο και πως θα τα χαρακτηρίζατε ως θεατές; 
Τα παιδιά, λατρεύουν ότι τους μιλάει απ ευθείας και χωρίς περιστροφές στην καρδιά τους. Δεν αντέχουν τίποτα το ψεύτικο και δεν θα κάνουν καμιά προσπάθεια να το υποστηρίξουν. Στόχος μου σ αυτή τη ζωή είναι να είμαι αληθινή και να προσφέρω. Ίσως τα παιδιά να χρειάζονται μια Μαίρη Πόππινς που να έχει πολύ χώρο για τα συμπεριλάβει έτσι ώστε μέσα από τη δική της τη ματιά να γνωρίσουν το εαυτό τους. Η αλήθεια είναι ότι κοιτάζω τα παιδιά με μάτια που δεν τα χορταίνουν, γιατί είναι ακόμα αγνά και υπάρχει ελπίδα να κρατήσεις ζωντανή αυτή τους την αγνότητα σα μια φλόγα που καίει και μεταδίδεται. Όπως λέει και το έργο 
Η ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΠΙΝΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΗΤΛΣ: «Είμαι η προστάτης όλων των μικρών». 

-Σας έχουν γράψει ή πει κάτι τα παιδιά που δεν θα ξεχάσετε ποτέ; 
Ένα παιδάκι σε αναπηρικό καροτσάκι στο τέλος μίας παράστασής μου, είπε στην μητέρα του: "
Μετά από αυτό τι άλλο θα μπορούσα να ζητήσω από το Θεό;"Ίσως αυτή η φράση να είναι ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε σαν άνθρωποι. Εμείς που συνεχώς θέλουμε χωρίς να δίνουμε και που συνεχώς γκρινιάζουμε γιατί δεν έχουμε αρκετά. 

-Πως προέκυψε η ιδέα για να ανεβάσετε μια παράσταση που η Μαίρη Πόππινς θα τραγουδάει Μπήτλς; 
Μπορώ να πώς ότι ήταν μια έμπνευση ...μαγική της στιγμής. Πάντα μου άρεσε το παραμύθι της Μαίρη Πόππινς αλλά δεν μπορούσα να το κάνω με την μουσική του αυθεντικού έργου. Έτσι πίεσα το μυαλό μου να βρω μια λύση. Η τριβή και η αγάπη πάντα φέρνουν αποτέλεσμα. Μετά σκέφτηκα πόσο όμορφο θα ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά αυτή την υπέροχη μουσική των Μπήτλς, μεταφρασμένη. Μια καινούργια γενιά παιδιών θα γνωρίσει επιτέλους τα Σκαθάρια. 

-Θα ακούγονται και τα τραγούδια της Μαίρη Πόππινς; 
Θα ακουστούν 25 τραγούδια των Μπήτλς που ταίριαξαν απόλυτα με την δράση της Μαίρη Πόππινς. Παράξενο αλλά αληθινό. Είναι τόσο ταιριαστά που ο θεατής θα απορήσει που δεν νοσταλγεί κανένα από τα παλιά τραγούδια. Αφού και εγώ απόρησα. Έπειτα αυτό το πάντρεμα έφερε μια πολύ μοντέρνα νότα στο έργο και η ίδια η Μαίρη Πόππινς δεν μπορεί να γλυτώσει από αυτή την αναγκαία αλλαγή. Αντί για δαντέλλες η Μαίρη φοράει τζήν. Oι καιροί μας το ζητούν. Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε τους νέους καρδιακά με τις παλιές φόρμες και τις παλιές ιδέες. Εκείνοι προχωρούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το μέλλον και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε κρατώντας σταθερά μια βάση για τις παλιές καλές αξίες. Αγάπη, φιλία, ευγνωμοσύνη, προσφορά. 

-Τι είναι για σας η Μαίρη Πόππινς; 
Η Μαίρη Πόππινς είναι η προσωποποίηση της ιδανικής μητέρας. Χαράζει το δρόμο για τα παιδιά να γνωρίσουν την πραγματική αγάπη χωρίς να δένεται έτσι ώστε να τα κρατά δέσμια σε εκείνη. Καταργεί την έννοια της θυσίας και του υπερβολικού συναισθήματος. Ένα δάκρυ αποχαιρετισμού αρκεί. Συνδέει οικογένειες, ανθρώπους και χωρίς να χρειάζεται το ευχαριστώ ή την επιβεβαίωση, φεύγει αφήνοντας πίσω της θεραπευμένα παιδιά. Η ίδια αγαπάει τη γή αλλά η δουλειά της είναι πέρα από τα γήινα. 
Αυτό με γοητεύει. 

-Τι είναι για σας οι Μπήτλς; 
Θυμάμαι πως όταν πρωτοβγήκαν τους είχα άχτι γιατί τόλμησαν να αλλάξουν την ακουστική κιθάρα με μια ηλεκτρική. Γιατί τόλμησαν να τραγουδήσουν την ίδια εποχή με τα ινδάλματα μου, τον BOB DYLAN και την Joan Baez. Προτιμούσα τους πιο προβληματισμένους στίχους. Ίσως εκείνη την εποχή να μη είχε ακόμα γραφτεί το IMAGINE. Παρόλα αυτά αγάπησα την μουσική τους την οποία ανακάλυψα σιγά σιγά και τώρα θέλω να τους ανταποδώσω κάτι για όλες αυτές τις μελωδίες που μας χάρισαν και που έμειναν στην ιστορία. Θέλω με πολύ αγάπη και σεβασμό να τους γνωρίσω στα παιδιά. 

-Λέτε ότι αυτό το έργο μπορούν να το δουν άνετα και οι μεγάλοι. Γιατί;
Πρέπει να ξέρετε ότι ποτέ δεν ανεβάζω έργα μόνο για παιδιά. Ανεβάζω έργα για μεγάλους που τα βλέπουν με μεγάλη ευχαρίστηση και τα παιδιά. Έτσι οι γονείς και τα παιδιά που πηγαίνουν μαζί στην παράσταση μοιράζονται μια εμπειρία αληθινή. Δεν βρίσκονται εκεί μόνο για το παιδί. Για το παιδί όμως είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται ότι ο γονιός του χαίρεται με τα ίδια πράγματα που χαίρεται και αυτό. Η μουσική της παράστασης ανήκει στους μεγάλους και η ιστορία στα παιδιά. Στο τέλος της παράστασης την μουσική θα έχουν αγαπήσει τα παιδιά και η ιστορία θα έχει κάνει τους μεγάλους να σκεφτούν. 
Η παράσταση εξάλλου δεν θα διαφέρει καθόλου από τα μεγάλα μιούζικαλ του εξωτερικού. 19 τέλειοι ηθοποιοί, χορευτές, τραγουδιστές και παιδιά, ζωντανή ορχήστρα και πολυάριθμα εφέ, κοστούμια και σκηνικά συνθέτουν ένα θέαμα άψογο για την αισθητική μεγάλων και μικρών. 


-Τι γνώμη έχετε για το ελληνικό θέατρο στην Ελλάδα; 
Αν εννοείτε θεατρικά έργα ελλήνων συγγραφέων θα απαντούσα πως υπάρχουν υπέροχα έργα που όμως δεν είναι αρκετά για να γεμίσουμε τις ελληνικές σκηνές. Αν εννοείτε ξένα έργα που παίζονται στην Ελλάδα, θα σας έλεγα πως το εξωτερικό θα είχε πολλά να ζηλέψει από πολλές παραστάσεις μας. Δεν εννοώ βέβαια το μιούζικαλ. 

-Τι γνώμη έχετε για το μιούζικαλ στην Ελλάδα; Το κοινό το αγαπάει;
Μόλις αρχίζει. Αυτή η εκπαίδευση έχει πάρει πολλά χρόνια. Μου φαίνονται αιώνες. Ίσως εγώ το γνώρισα και το αγάπησα πολύ πριν καν εμφανιστεί στην χώρα μας και αγωνιώ πότε θα μοιραστώ αυτή μου την αγάπη και με άλλους. 

-Ποιό είναι το καλύτερο μιούζικαλ που έχετε δει στο εξωτερικό και γιατί; 
Το 
STARLIGHT EXPRESS του ANDREW LOYD WEBBER. Η συγκινητική ιστορία και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να τραγουδάει να χορεύει και να παίζει επάνω σε πατίνια στην θεία μουσική του WEBBER σε συνδυασμό με την υπέροχη ιστορία της εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου είναι μια τέλεια συνταγή για να αγγίξει ένα βαθύτερο κομμάτι της ψυχής μου. 

-Σχέδια για το μέλλον; 
Να ζω ένα ολοκληρωμένο παρών! 

*Η ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΙΝΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΙΤΛΣ στο 
Θέατρο Ιλίσια Ντενίση:
Βασ. Σοφίας 54 & Παπαδιαμαντοπούλου 4, τηλ. 210 7210045 


e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: